С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Цеко Минев: Този сезон ще е много специален за федерацията

Председателят на Българската федерация по ски (БФСки) Цеко Минев заяви, че сезон 2023/2024 е много специален, тъй като страната ще бъде домакин за първи път на две Световни купи в алпийските ски и в сноуборда, а през февруари следващата година родната централа ще отбележи и вековен юбилей. Това стана по време на пресконференцията на федерацията за новия състезателен сезон.
В него Пампорово ще приеме два старта по паралелен слалом по сноуборд за мъже и за жени на 20 и на 21 януари, а Банско ще организира стартове за Големия кристален глобус на алпийците при мъжете в гигантския слалом на 10 и слалома на 11 февруари.
"Предстои ни много специален сезон. През 2024-а ще отбележим 100 години от основаването на Българската федерация по ски. Един век български ски не е малко. Това показва устойчивост, развива се и има голям потенциал. За първи път в историята България ще бъде домакин на два старта от Световната купа - в Пампорово в алпийския сноуборд и в Банско в алпийските ски. Това е огромно признание за нас като федерация и за България. Доказали сме се като организатор и равностоен партньор на всички най-големи. Явно в света ни взимат много по-насериозно отколкото тук. Това е забележително за малка държава като България", коментира още Минев.
"Тези състезания са много скъпи и за да се случат трябва да благодарим и на Министерството на спорта, на Министерството на туризма, на общините, защото ще бъде много трудно изпълнимо без тяхната подкрепа. Конкуренцията в ски спорта е огромна. Интересът е страхотен. Всички искат да приемат Световни купи, а има федерации с бюджети около 10 пъти по-големи от нашия. Много трудно се дават тези домакинства. Затова трябва да бъдем перфектни. Ако не го направим, можем да забравим за такива състезания в България поне за десет години напред", допълни той.

Пампорово приема исторически стартове
Пампорово ще приеме за първи път в историята си 2 старта за Световната купа по сноуборд (20-21 януари) и два старта за Европейската купа по сноуборд в паралелния слалом при мъжете и при жените на 23 и 24 януари.
"Това е историческо доверие. Винаги сме искали да организираме Световна купа. Домакинствали сме на две Европейски купи в Пампорово, така че имаме опит. Поддържаме отлични връзки с Българската федерация по ски. Нямам съмнение, че ще справим. Работим в синхрон и вярвам, че ще бъдем на световно ниво. Готови сме", заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД.
Заместник-председателят на БФСки Георги Бобев изтъкна, че състезанията в зимните спортове и особено в алпийското направление предизвикват огромен интерес по света.
"Предстои ни сериозна организация и много усилия за двете Световни купи. Сезонът е задължаващ и заради 100-годишния юбилей на федерацията. Очакваме много гости, фенове и медии. Със сигурност състезанията от Световната купа в алпийските ски са най-добре отразените спортни събития от България. Само за пример мога да дам, че стартовете от състезателен уикенд се гледат от над 100 милиона души", каза Бобев.
"Само в групите за подготовка на пистите ще се включат по 200-300 души. Общо екипът за организацията на едно състезание надхвърля 1000 души. Били сме домакини на събития от този род и сме наясно какво предстои. Вярваме, че ще се справим. Българската федерация по ски е една от десетте най-стари в Европа. За 100-годишния ни юбилей ще поканим много големи звезди от света, които са карали тук. Един от тях е Алберто Томба. Има и още, но ще ги запазя в тайна засега", добави той.
Алберто Томба е трикратен олимпийски и двукратен световен шампион. Ла Бомба има 50 победи за Световната купа в коронните си дисциплини слалом и гигантски слалом и е носител на Големия кристален глобус през 1995 година. На негово име е кръстена пистата на която се провеждат стартовете за Световната купа в Банско.
Ръководителят на състезанията от Световната купа Виктор Гичев се надява и на помощ от природата.
"Надявам се да имаме истинска зима със студ и сняг, за да можем да формираме трасетата по-лесно. Предстоят ни три големи състезания, в това число и Европейската купа по сноуборд в Пампорово. Работим много добре със Световната федерация ФИС и съм убеден, че ще се справим отлично. Искам да пожелая успех на българските състезатели през сезона", каза Гичев.
В Банско също очакват стартовете за Световната купа с нетърпение.
"В последните дни валя сняг и вече имаме основа на част от пистите. Банско за пореден път ще бъде домакин на Световната купа. Всеки път получаваме много високи оценки за организацията от състезатели и от ФИС. Откриваме сезона на 16 декември. Специални гости ще бъдат трикратната олимпийска шампионка в алпийските ски Дебора Компаньони и 5-кратният носител на Световната купа в ските Марк Жирардели. Подготвили сме и много други изненади", каза Иван Обрейков, маркетинг-директор на Юлен АД, концесионер на ски-зоната в Банско.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

БФСки проведе годишното отчетно общо събрание

Българската федерация по ски проведе днес годишното отчетно общо събрание.

Президентът на БФСки Цеко Минев бе преизбран на член на Изпълкома на ФИС

Цеко Минев бе преизбран днес за трети пореден път за член на Изпълкома на Международната федерация по ски

БФСки награди най-добрите за сезон 2023/24

Българската федерация по ски награди на официална церемония днес най-добрите състезатели в отделните направления за сезон 2023/2024.

генерални спонсори
партньори