С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

ОТИДЕ СИ ВСЕОТДАЙНИЯТ ТРЕНЬОР ПО СКИ СКОК МЕТОДИ САВЧОВ (27.03.1949 - 23.07.2020)

Той е едно от доказателствата, че по-значимите ни успехи в зимните спортове са плод не на, а въпреки условията ни за подготовка, които са несравними с тези в чужбина. И успя да създаде скачачи, донесли за България 2 пъти Европейската купа: Владимир Брейчев -1984 и Валентин Божичков -1986 г. И то само с една, най-малката от официалните, 70-метрова (вече несъществуваща) шанца в Боровец. Факт, който мнозина чуждестранни специалисти отказваха да приемат… Такова или подобно е съотношението „условия-успехи“ и при алпийците, бегачите и сноубордистите, както и в биатлона, фигурното пързаляне и шортрека.
На тази основа, по-релефно става видно огромното значение на всеотдайността в треньорското поприще, която при Методи Савчов граничеше с апостолска обреченост. Защото и след големите Брейчев и Божичков, той продължи и продължаваше до сетните си дни да търси, открива и работи по създаването на техни наследници. И не само. А да бъде и двигател на дейността за поддържането на, поне, двете, не шанци, а само скочища в Самоков: едното съвсем детско, а другото до около 20-ина м.
Е, как да вярват колегите на Савчов в чужбина, че само с една шанца (и то когато я имаше) може да се изградят двама носители на Европейската купа?...
Нека бъде светла паметта за безгранично трудолюбивия и предан на ски спорта и България треньор Методи Савчов.


На снимката: Владимир Брейчев и Методи Савчов (вдясно)

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Българската федерация по ски закри състезателен сезон 2021/22

С официална церемония тази вечер, Българската федерация по ски закри един от най-успешните състезателни сезони – 2021/2022.

Алберт Попов е Спортист №1 на България и за месец март

Най-добрият български скиор Алберт Попов за втори пореден месец бе избран от спортните журналисти за "Спортист на месеца". Алпиецът спечели доверието на медиите с 4-то си място в слалома от финалите на Световната купа в Мерибел/Куршевел (Франция).

Завърши финалният лагер от „Научи се да караш ски“

Днес, в ски зона Банско завърши 4-дневният лагер за финалистите от 13-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори