С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

ОТИДЕ СИ ВСЕОТДАЙНИЯТ ТРЕНЬОР ПО СКИ СКОК МЕТОДИ САВЧОВ (27.03.1949 - 23.07.2020)

Той е едно от доказателствата, че по-значимите ни успехи в зимните спортове са плод не на, а въпреки условията ни за подготовка, които са несравними с тези в чужбина. И успя да създаде скачачи, донесли за България 2 пъти Европейската купа: Владимир Брейчев -1984 и Валентин Божичков -1986 г. И то само с една, най-малката от официалните, 70-метрова (вече несъществуваща) шанца в Боровец. Факт, който мнозина чуждестранни специалисти отказваха да приемат… Такова или подобно е съотношението „условия-успехи“ и при алпийците, бегачите и сноубордистите, както и в биатлона, фигурното пързаляне и шортрека.
На тази основа, по-релефно става видно огромното значение на всеотдайността в треньорското поприще, която при Методи Савчов граничеше с апостолска обреченост. Защото и след големите Брейчев и Божичков, той продължи и продължаваше до сетните си дни да търси, открива и работи по създаването на техни наследници. И не само. А да бъде и двигател на дейността за поддържането на, поне, двете, не шанци, а само скочища в Самоков: едното съвсем детско, а другото до около 20-ина м.
Е, как да вярват колегите на Савчов в чужбина, че само с една шанца (и то когато я имаше) може да се изградят двама носители на Европейската купа?...
Нека бъде светла паметта за безгранично трудолюбивия и предан на ски спорта и България треньор Методи Савчов.


На снимката: Владимир Брейчев и Методи Савчов (вдясно)

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Националите по ски бягане тренират в Ливиньо

Националният тим по ски бягане провеждат в момента първия си лагер на сняг в Ливиньо (Ит).

Симеон Деянов откри сезона в ски бягането

Националът по ски бягане, Симеон Деянов откри сезон 2020-2021 с участието в състезания на ФИС 20-21.11.2020г. в Бруксваларна (Швеция).

Влади Зографски преодоля квалификацията във Висла

Най-добрият български ски скачач, Владимир Зографски преодоля квалификацията за първия старт от сезона на Световната купа, в полския зимен център Висла.

генерални спонсори
партньори