С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Радо Янков: Сбъдната мечта е за мен да карам пред родна публика

Носителят на Световната купа в паралелните дисциплини по сноуборд за 2016-та година, Радослав Янков заяви на пресконференцията на БФСки днес, че е щастлив, че Банско ще приеме стартове от Световната купа през предстоящия сезон. Пиринският курорт ще организира две състезания за Кристалния глобус за мъже и за жени на 21 януари 2023 (паралелен гигантски слалом) и на 22 януари 2023 (паралелен слалом).
"На прага на новия сезон сме. Много съм щастлив, че в програмата има и стартове от Световната купа в Банско. Надявам се да постигна добър резултат и да зарадвам българската публика, защото за мен е най-специално, когато се състезавам пред родните фенове", коментира Янков.
Той си припомни емоциите от първите състезания за Световната купа по сноуборд в Банско през 2017 година, когато на 3 февруари Янков спечели паралелния слалом, а два дни по-късно завърши втори в същата дисциплина.
"За мен беше сбъдната мечта да се състезавам на толкова високо ниво пред родна публика. Първите два старта в България, особено първия, в която успях да победя, е незабравим момент за мен. Надявам се да си свърша работата и сега. Винаги се стремя към първото място. Сега съм концентриран да се подготвя добре. Ако всичко се получи, ще съм много близо до първите места", каза Янков.
Състезателят открива сезона за Световната купа във Винтерберг (Германия) на 10 и 11 декември, а от 19 до 21 февруари са състезанията в паралелните дисциплини на Световното първенство в Бакуриани (Грузия).
"Сезонът е доста натоварен, с много състезания, а през февруари в Грузия има и Световно първенство. Не познавам трасето там, защото през миналата година нямахме възможност да отидем. Но изглежда добре, нависоко е и не вярвам да има проблем. Надявам се да имаме и късмет, когато е необходимо, да направя добри класирания и да спечеля максимален брой точки", заяви сноубордистът.
"Надявам се да бъда здрав, защото това е най-важното. Не съм фокусиран върху един определен старт, винаги се стремя към най-доброто във всяко състезания. Естествено този в Банско е по-специален. Всяко състезание е само за себе си. Всеки ден условията са различни. Трудно е да концентрираш пика на формата си точно върху определена надпревара", добави той.
Янков разкри и за известни проблеми с подготовката заради липсата на сняг в европейските курорти.
"Трудно премина подготовката заради липсата на сняг. Големите отбори успяват да тренират в Южна Америка през лятото, където условията са по-добри. В Европа, където се готвим ние, е доста пренаселено попистите, където има сняг. Именно заради липсата на сняг отмениха първия старт за Световната купа. Сега заминаваме за Северна Германия за втория кръг", обясни той.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Банско приема за първи път световна и европейска купа по сноуборд

Българската федерация по ски получи поредно признание по време на календарната конференция на ФИС в Порторож.

Талантите ни в сноуборда са отбор на месец март

Младите ни звезди в сноуборда Тервел Замфиров, Кристиан Георгиев, Петър Гергьовски и Александър Кръшняк спечелиха 9 гласа от общо 25 на спортните редакции в анкетата на Пресклуб „България“ за март.

Българска федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей

Българската федерация по ски отпразнува подобаващо своя 100-годишен юбилей.

генерални спонсори
партньори