С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Сноубордистите ни с нов двоен удар в Банско

Петър Гергьовски спечели златото в паралелния слалом, Александър Кръшняк с второ сребро от младежкото световно първенство.
Нов двоен шампионски удар направиха младите български сноубордисти на световното до 21 години в Банско. След като в петък Тервел Замфиров спечели титлата в паралелния гигантски слалом, а Александър Кръшняк взе среброто, в паралелния слалом радостта отново бе за родните ни таланти. Този път златото спечели Петър Гергьовски, който на финала победи Александър Кръшняк.
Шампионът ни от първия ден, Тервел Замфиров бе най-бърз в квалификацията сутринта и даде заявка за ново злато. На осминафинала обаче малшансът го споходи и след грешка малко преди финала, остана зад видимо по-слабия Шогу Суминага (Яп). Кръшняк пък надмина себе си и след деветото място в квалификацията стигна до финала. След третото място на квалификацията, Гергьовски надви последователно Михайло Кабалюк (Укр), Кристоф Млинарек (Чех) и на полуфинала Вернер Пищ (Ав). Кристиян Георгиев, който бе пети на квалификацията стигна без грижа до малкия финал, но в него сбърка фатално и бе изпреварен с малко от Пищ.
Драма имаше за България при девойките. Звездата ни Андреа Коцинова започна стабилно с девето време в първия рън от квалификацията и даде заявка за класиране във финалите. В елиминационното спускане обаче падна и след удар с вратата си извади рамото. Така тя отпада за отборната надпревара, а с това и шансовете на България за медал намаляват.
Освен титлата до 21 г., Гергьовски бе обявен и за най-добър в света до 18 г.

При жените, шампионка е Ксения Фон Зибентал. Призьорите бяха наградени от президента на БФски и член на съвета на ФИС Цеко Минев, кмета на Банско Иван Кадев и генералния секретар на БОК Белчо Горанов.
Шампионът: Очакванията ни бяха по-високи
Очаквахме на паралелния слалом да спечелим и трите медала, но след като днес не стана, ще опитаме следващия път, заяви с усмивка шампионът Петър Гергьовски, който е състезател на Амер Спортс (Чепеларе). – Мечтите ни са големи. Нямах никакви колебания в каранията си, защото ако се появят такива всичко свършва.
Според сребърният медалист Кръшняк, новата цел е класиране за Зимната олимпиада в Милано и Кортина Д’Ампецо 2026. „С упорит труд винаги сме успявали. Така ще е и за напред“, каза още Кръшняк.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

БФСки проведе годишното отчетно общо събрание

Българската федерация по ски проведе днес годишното отчетно общо събрание.

Президентът на БФСки Цеко Минев бе преизбран на член на Изпълкома на ФИС

Цеко Минев бе преизбран днес за трети пореден път за член на Изпълкома на Международната федерация по ски

БФСки награди най-добрите за сезон 2023/24

Българската федерация по ски награди на официална церемония днес най-добрите състезатели в отделните направления за сезон 2023/2024.

генерални спонсори
партньори