С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“. 52 уникални снимки на изтъкнатите фотографи Бончук Андонов, Янко Гъров, Костадин Андонов и Димитър Михайлов представят в градинката пред НДК великите мигове, личности и успехи в богата история на този спорт у нас.

Изложбата бе открита от председателя на БФ ски Цеко Минев, с приветствия към присъстващите се обърнаха още Георги Боев -зам.-председател на БФ ски и Анатоли Илиев – организационен секретар на Фондация „София – европейска столица на спорта“.
„Благодаря на авторите, които са уловили прекрасни мигове и ни предоставят възможността да се насладим отново на знаменити събития и личности в богатата и успешна история на българския ски спорт. Искам да изтъкна и две други много важни направления от дейността в последните години – организацията на домакинствата на големи стартове от календара на ФИС във всички наши зимни центрове, за което получаваме отлични оценки и Проекта „Научи се да караш ски“, чрез който хиляди млади българчета се докосват до удоволствието от снежните дисциплини и са сред чистия въздух в планините,“ каза Цеко Минев, който е и вицепрезидент на БОК и член на Изпълкома на Международната федерация по ски (ФИС).
Георги Бобев благодари на Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“, които заедно със ски федерацията са съорганизатори на тази фотоизложба и припомни многото събития, с които тази година се отбелязва вековният юбилей на ски-спорта у нас.
„Виждаме на снимките как Витоша също е била домакин на състезания за Световната купа по ски. Столична община се стреми да прави планината все по-достъпна за софиянци и гостите на града. Редица проекти и инициативи подпомагат хората в желанието им да бъдат повече време сред зеленината, красотата и чистия въздух на Витоша – това богатство за нашия град,“ заяви Анатоли Илиев.
Бончук Андонов, един авторите на снимките в изложбата разказа за това как преди много десетилетия е започнал дългогодишната си вече кариера на спортен фотограф с една снимка от състезания по гигантски слалом на Боровец. „Изложбата е събрала най-значимата част от вековния калейдоскоп на едни от най-популярните, успешни и обичани от българите снежни дисциплини“, каза още Андонов.
Първите ски-състезания, първата шанца за скокове, първите големи успехи и пробиви в световния спорт – всичко това е събрано в една колекция от 52 безценни за историята снимки.
„Фотообективите на майсторите в спортната фотография Бончук Андонов, Янко Гъров, Димитър Михайлов и Костадин Андонов не позволяват великите мигове, събития и личности в богатата 100-годишна история на българския ски спорт да минат покрай нас и да бъдат забравени,“ се казва в посланието на авторите.
Изложбата е част от честванията на вековния юбилей на Българска федерация по ски, а фотографиите припомнят знаменателни събития и активности, които са се случвали през последните 100 години под знака на едни от най-популярните в света спортове.
На церемонията по откриването присъстваха още легенди на българския ски-спорт, треньори, деятели, приятели и почитатели на ски-спорта.
Фотографиите ще бъдат изложени до 30 април в „Галерия на открито“ НДК, до Кино Кабана – това е в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята от към Кравай.

 
Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Талантите ни в сноуборда са отбор на месец март

Младите ни звезди в сноуборда Тервел Замфиров, Кристиан Георгиев, Петър Гергьовски и Александър Кръшняк спечелиха 9 гласа от общо 25 на спортните редакции в анкетата на Пресклуб „България“ за март.

Българска федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей

Българската федерация по ски отпразнува подобаващо своя 100-годишен юбилей.

Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. бяха обсъдени на работна среща в президентската институция

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри

генерални спонсори
партньори