С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Напусна ни един от големите скиори-алпийци

Легендарните ни трима скиори-алпийци от средата на миналия век: Георги Димитров, Петър Попангелов-старши и Георги Варошкин, намаляха с още един. След Попангелов, в края на изминалата седмица, на 85 години, си отиде и Варошката.
И той, като другите двама, а и всички от славната, някога, Самоковска ски-школа, тръгна като дете от родната пистичка на Ридо. А с тези първи стъпки стигна толкова далеч, че не трепна пред чудовищните бездни на такива писти страшилища, като „Тофана“ в Картина д’Ампецо (Италия) и „Щрайф“ в Китцбюел (Австрия). И, заедно с другите двама от водещата ни тройка алпийци, остави трайни следи за забележимото българско участие в най-големите международни прояви. И ако някой отрича или се колебае дали е заслужена такава позитивна оценка само заради „забележимото“ ни участие, веднага може да бъде опроверган. Ето как.
Първият ни ски-лифт е от 1953 г., край х. „Алеко“ на Витоша. Едноседалков, с дървени стълбове, във формата на трапец… В Полша имат не само лифтове, а и транспортна кабина-гондола (до Каспрови връх в Закопане) за 40 души, но, ВНИМАНИЕ – отпреди Втората световна война! Също в Чехия, Словакия, дори в Румъния. Естествено, изобщо не говорим за алпийските страни: Швейцария, Франция, Австрия, Италия, Германия, Словения. А да се тренира алпийски ски спорт пеша е десетина пъти по-слабо ефективно от тренировката с лифт. И то минимум! Поради което очевидната яснота на тази взаимозависимост няма нужда от доказване. И само след два сезона работа с лифт, българи са в първата половина от класирането и то на най-авторитетните състезания, олимпийските в Кортина д’Ампецо (Италия)-1956 г. В спускането Георги Варошкин е 24-ти, от 73-ма стартирали (Димитров е 18-и, а Попангелов 27-и). На гигантски слалом Варошкин е 41-ви от 95 участници (Димитров е 34-ти, а Понангелов 44-ти). Още по-успешно за Варошкин е на следващите Игри, в Скоу Вели (САЩ)-1960 г., където е най-добре представилият се българин в две дисциплини. На спускане е 29-и, от 63-ма (30-ти Димитров, 47-и А. Шаламанов), а на гигантски слалом е същото класиране, само Шаламанов е с 10 места по-напред, 37-и. И нещо любопитно. Това е единственият случай, когато българин побеждава Георги Димитров на състезания в чужбина, при това два пъти. На слалом, Варошкин е 29-и, от 63-ма (18-и Димитров, Шаламанов е декласиран).
След състезателната си кариера, доц. д-р Георги Варошкин се посвети на научно-педагогическа работа във ВИФ (сега НСА).
Поклон пред светлата му памет!

Сноуборд 16.08.2019

Радо Янков с ползотворен лагер на Белмекен

Носителят на Световната купа в сноуборда за 2016-а, Радослав Янков приключи едноседмичния си лагер на Високопланинската база Белмекен.

Алпийците тренират с настроение на Саас-Фе

Водещите български скиори започнаха подготвителния си лагер на сняг на глетчера Саас-Фе (Швейцария).

Сноуборд 12.07.2019

БФСки организира треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд

На 15-16.07.2019г. БФСки ще проведе треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд. В семинара ще се включат всички клубни треньори от страната, както и част от треньорите по Freestyle Ski

генерални спонсори

партньори