С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Напусна ни един от големите скиори-алпийци

Легендарните ни трима скиори-алпийци от средата на миналия век: Георги Димитров, Петър Попангелов-старши и Георги Варошкин, намаляха с още един. След Попангелов, в края на изминалата седмица, на 85 години, си отиде и Варошката.
И той, като другите двама, а и всички от славната, някога, Самоковска ски-школа, тръгна като дете от родната пистичка на Ридо. А с тези първи стъпки стигна толкова далеч, че не трепна пред чудовищните бездни на такива писти страшилища, като „Тофана“ в Картина д’Ампецо (Италия) и „Щрайф“ в Китцбюел (Австрия). И, заедно с другите двама от водещата ни тройка алпийци, остави трайни следи за забележимото българско участие в най-големите международни прояви. И ако някой отрича или се колебае дали е заслужена такава позитивна оценка само заради „забележимото“ ни участие, веднага може да бъде опроверган. Ето как.
Първият ни ски-лифт е от 1953 г., край х. „Алеко“ на Витоша. Едноседалков, с дървени стълбове, във формата на трапец… В Полша имат не само лифтове, а и транспортна кабина-гондола (до Каспрови връх в Закопане) за 40 души, но, ВНИМАНИЕ – отпреди Втората световна война! Също в Чехия, Словакия, дори в Румъния. Естествено, изобщо не говорим за алпийските страни: Швейцария, Франция, Австрия, Италия, Германия, Словения. А да се тренира алпийски ски спорт пеша е десетина пъти по-слабо ефективно от тренировката с лифт. И то минимум! Поради което очевидната яснота на тази взаимозависимост няма нужда от доказване. И само след два сезона работа с лифт, българи са в първата половина от класирането и то на най-авторитетните състезания, олимпийските в Кортина д’Ампецо (Италия)-1956 г. В спускането Георги Варошкин е 24-ти, от 73-ма стартирали (Димитров е 18-и, а Попангелов 27-и). На гигантски слалом Варошкин е 41-ви от 95 участници (Димитров е 34-ти, а Понангелов 44-ти). Още по-успешно за Варошкин е на следващите Игри, в Скоу Вели (САЩ)-1960 г., където е най-добре представилият се българин в две дисциплини. На спускане е 29-и, от 63-ма (30-ти Димитров, 47-и А. Шаламанов), а на гигантски слалом е същото класиране, само Шаламанов е с 10 места по-напред, 37-и. И нещо любопитно. Това е единственият случай, когато българин побеждава Георги Димитров на състезания в чужбина, при това два пъти. На слалом, Варошкин е 29-и, от 63-ма (18-и Димитров, Шаламанов е декласиран).
След състезателната си кариера, доц. д-р Георги Варошкин се посвети на научно-педагогическа работа във ВИФ (сега НСА).
Поклон пред светлата му памет!

Алберт Попов на корицата на Forbes България

Алберт Попов попадна в класацията "30 под 30" на списание Forbes България.

БФСки проведе опреснителен семинар на ФИС

Българската федерация по ски бе домакин на годишния опреснителен семинар на ФИС, за технически делегати по ски алпийски дисциплини

Елитът в ските идва за Световната купа в Банско

Днес в София се проведе първата пресконференция посветена на Световната купа и старта на новия състезателен сезон на БФСки.

генерални спонсори

партньори