С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Радослав Янков е рекламата на България

Хайнц Гюртнер е швейцарец и е шеф на ФИС Травелър Сървисис. Това е звеното във ФИС, което координира всичко между пет спорта на пет континента. Гюртнер бе отново в България за откриването на сезона в Банско. То съвпадна и с поредния старт на Радо Янков в световната купа, в който той зае шесто място на паралелния слалом и излезе на пета позиция в генералното класиране за Световната купа.

Господин Гюртнер от кога работите във FIS?
- Съвсем скоро, преди 49 години (смее се). Младея с платинено-русата си коса, да не се объркате, че е побеляла. И съм голям фен на България. И най-вече на Банско. Тук идвам вече 13 години. Моят приятел Марк Жирардели ме докара за първи път тук.
Значи знаете много за България?
- Знам всичко. Познавам Черноморието ви. Всичките ви планини. Хората. Винаги е било удоволствие за мен да идвам в България.
Напоследък България започна да прави пробив в сноуборда. На какво го отдавате?
- На развитието на инфраструктурата за зимни спортове. Банско има потенциал да стане като Аспен, като Сен Мориц. Да бъде един от големите играчи в ски индустрията. Имате потенциала за това. Хотелите са налице, инфраструктурата също. Единствено ви пречи малко хаосът долу в града. Боли ме като виждам коли в планината. Мястото им не е тук. В планината трябва да са хората, да дишат, да са здрави. Един втори кабинков лифт определено ще реши проблема на Банско. Този водещ български курорт вече е утвърдено име в света, като организатор на стартове от световните купи. Заради това ще дойдем отново тук, не само за сноуборд, но и за алпийските ски.
Колко важно е да имаш силен състезател в зимните спортове?
- Изключително е важно. Защото големите имена палят младите. Виждате каква реклама за България е Радослав Янков. Най-добрата. Той е талантлив, скромен и в същото време вече е водещото име в световния сноуборд. Това ще помогне много на спорта в България. Тук вече се доказахте като феномен. Видяхте последните стартове в сноуборда. Нямаше толкова публика. В България трибуните бяха препълнени. Още се говори как в Банско на женските стартове при алпийките имаше повече хора от мъжете. Това е феномен, който не се получава никъде по света.
Идва Олимпиадата в Пьонгчанг. Корея готова ли е за нея?
- Напълно. Всичко е направено. Очаква ни наистина една доста интригуваща олимпиада. Особено в спортовете, които са във ФИС. Защото силите са изключително изравнени и всеки може да стане шампион.

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

Сноуборд 16.08.2019

Радо Янков с ползотворен лагер на Белмекен

Носителят на Световната купа в сноуборда за 2016-а, Радослав Янков приключи едноседмичния си лагер на Високопланинската база Белмекен.

Алпийците тренират с настроение на Саас-Фе

Водещите български скиори започнаха подготвителния си лагер на сняг на глетчера Саас-Фе (Швейцария).

Сноуборд 12.07.2019

БФСки организира треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд

На 15-16.07.2019г. БФСки ще проведе треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд. В семинара ще се включат всички клубни треньори от страната, както и част от треньорите по Freestyle Ski

генерални спонсори

партньори