С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Радослав Янков е рекламата на България

Хайнц Гюртнер е швейцарец и е шеф на ФИС Травелър Сървисис. Това е звеното във ФИС, което координира всичко между пет спорта на пет континента. Гюртнер бе отново в България за откриването на сезона в Банско. То съвпадна и с поредния старт на Радо Янков в световната купа, в който той зае шесто място на паралелния слалом и излезе на пета позиция в генералното класиране за Световната купа.

Господин Гюртнер от кога работите във FIS?
- Съвсем скоро, преди 49 години (смее се). Младея с платинено-русата си коса, да не се объркате, че е побеляла. И съм голям фен на България. И най-вече на Банско. Тук идвам вече 13 години. Моят приятел Марк Жирардели ме докара за първи път тук.
Значи знаете много за България?
- Знам всичко. Познавам Черноморието ви. Всичките ви планини. Хората. Винаги е било удоволствие за мен да идвам в България.
Напоследък България започна да прави пробив в сноуборда. На какво го отдавате?
- На развитието на инфраструктурата за зимни спортове. Банско има потенциал да стане като Аспен, като Сен Мориц. Да бъде един от големите играчи в ски индустрията. Имате потенциала за това. Хотелите са налице, инфраструктурата също. Единствено ви пречи малко хаосът долу в града. Боли ме като виждам коли в планината. Мястото им не е тук. В планината трябва да са хората, да дишат, да са здрави. Един втори кабинков лифт определено ще реши проблема на Банско. Този водещ български курорт вече е утвърдено име в света, като организатор на стартове от световните купи. Заради това ще дойдем отново тук, не само за сноуборд, но и за алпийските ски.
Колко важно е да имаш силен състезател в зимните спортове?
- Изключително е важно. Защото големите имена палят младите. Виждате каква реклама за България е Радослав Янков. Най-добрата. Той е талантлив, скромен и в същото време вече е водещото име в световния сноуборд. Това ще помогне много на спорта в България. Тук вече се доказахте като феномен. Видяхте последните стартове в сноуборда. Нямаше толкова публика. В България трибуните бяха препълнени. Още се говори как в Банско на женските стартове при алпийките имаше повече хора от мъжете. Това е феномен, който не се получава никъде по света.
Идва Олимпиадата в Пьонгчанг. Корея готова ли е за нея?
- Напълно. Всичко е направено. Очаква ни наистина една доста интригуваща олимпиада. Особено в спортовете, които са във ФИС. Защото силите са изключително изравнени и всеки може да стане шампион.

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

БФСки проведе опреснителен семинар на ФИС

Българската федерация по ски бе домакин на годишния опреснителен семинар на ФИС, за технически делегати по ски алпийски дисциплини

Елитът в ските идва за Световната купа в Банско

Днес в София се проведе първата пресконференция посветена на Световната купа и старта на новия състезателен сезон на БФСки.

Състезатели и тренировъчни екипи на БФСки с обновена флота автомобили от Audi

• Деветте нови автомобила Audi Q7, Q5, Q3 и A3 бяха предоставени в шоурума на марката, Порше София Запад, дни преди старта на състезателния сезон 2019/2020
• Десета поредна година състезателите разчитат на quattro моделите през целия зимен сезон.

генерални спонсори

партньори