С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Банско приема за втори път световната купа в сноуборда

Водещият български зимен курорт Банско ще приеме от 26 до 28 януари за втора поредна година Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и сноубордкроса. Днес в София се проведе и официалната пресконференция посветена на най-големия форум в зимните спортове, който се провежда в България през годината. Участие в нея взеха председателят на БФСки Цеко Минев, неговият заместник Георги Бобев, главният секретар на ММС Асен Марков и представители на генералните спонсори на проявата.
„Тази година сме домакин на едно от най-големите събития, като ранг в света на зимните спортове, коментира Цеко Минев. – За паралелните дисциплини стартовете в Банско са последните преди Олимпадата в Пьонгчанг и се явяват генерална репетиция за Игрите и сверяване на часовниците за целия световен елит. Подиумът на Радо Янков в Рогла вчера вдъхва още повече оптимизъм за добро представяне и в Банско и разбира се на Олимпийските игри. Сани Жекова също върви по възходяща линия. Важното е през тези три дни с всички сили да може да подкрепим нашите топ състезатели, за да се получи наистина това, което се получи и миналата година. Дай Боже и сега да имаме българин победител в Банско, в кръг от Световната купа. Подготовката върви по план и по всички изисквания на ФИС. Специални благодарности на Министерството на младежта и спорта за безрезервната подкрепа и условията, които постигнахме, за да може да се случи тази световна купа отново в България. Благодаря и на спонсорите ни, които през всичките тези години ни подкрепят, защото без тях зимните спортове стават едно наистина много скъпо начинание. Благодарност и към кабинета, защото за първите път в последните 15 години се случи нещо положително и има някакво развитие към спортната инфрасктруктура, и то специално за зимните спортове. Надяваме се, че в късо време нещата вече ще изглеждат по друг начин, защото ние като федерация сме изключително заинтересовани да има повече зимни курорти в България, за да може да се практикуват белите спортове и съответно да има къде спортистите ни да тренират, а и децата къде да започнат от А и Б“.
Според главния секретар на ММС стартовете в Банско са в точния период от време, в който водещите ни спортисти влизат във върхова спортна форма.
„Надявам се тази форма да бъде запазена и тези успехи да се повторят на Олимпиадата в Пьонгчанг. Призовавам всички фенове на белите спортове да дойдат и да подкрепят българските спортисти, участващи на Световната купа в Банско. Изключително важно е те да видят нашата подкрепа, за да влезат в оптимално темпо за Олимпийските игри, коментира Асен Марков.
Зам. председателят на БФСки, Георги Бобев разкри пред журналистите, че мотивът, който е бил решаващ за кандидатстване и тази година за домакинство е отличната оценка получена от ФИС за стартовете от Световната купа в Банско през 2017-а година. „По комплексната скала от показатели, включваща транспорт, логистиика, настаняване, изхранване, церемонии и провеждане на състезанията ние бяхме оценени като най-добрия домакин на стартове от Световната купа по сноуборд, допълни още Бобев. – Екипът ни е доста сработен. Само в Банско правим 7-а Световна купа заедно с тези в алпийските ски. Имаме обучени хора, които и в момента работят много усърдно в Банско. Има леки корекции по трасето за бордеркроса. Днес ще бъде направен и тестът на трасето от рейсдиректора на световната купа по сноуборд, Алберто Скиавон. Прогнозите за времето са оптимистични. Очаква ни хубаво зимно време без снеговалежи. Радваме се, че имаме много сериозен интерес от спонсорите към Световната купа. Наши партньори, които ни помагат от години, а и нови такива се включиха с голямо желание. Ще очакваме и огромна зрителска подкрепа, както и миналата година. Входът за трибуните е свободен, а качването ще става срещу билет за кабинката или валидна лифт карта. Пускаме и паралелна линия с микробуси, които ще извозват безплатно зрителите до Бъндеришка поляна, срещу билет или валидна лифт карта“.
Банско и БФСки, които са се доказали като отлични организатори на стартове, както в алпийските ски, така и в сноуборда получават поредното признание и от Международния олимпийски комитет (МОК). Специално за трите старта на Бъндеришка поляна пристига Сунг Йонг Хуанг, зам. шеф на паралелните дисциплини по сноуборд на игрите в Пьонгчанг. Преди Банско той е бил и на обучение в Копър Маунтийн (САЩ) през декември, където също имаше старт за Световната купа. Корейският специалист идва в Банско с разрешение на МОК и оргкома на игрите, по препоръка на Валентин Стефанов, който в момента подготвя олимпийските трасета на алпийците за Олимпиадата в Пьонгчанг.
Легендарната писта "Томба" ще приеме стартовете в паралелните гигантски слаломи. Дължината на трасето е 500 м.
Спринткросът пък ще се проведе на писта 9А, като финалът ще е един с този на писта "Томба". Неговата дължина е 350 м, като има направени скокове, които достигат до 40 м. Новото тази година е, че е увеличена дължината на трасето.
За направата на атрактивното трасе за спийдбордеркрос, а и за това в паралелните дисциплини са използвани 70 000 куб.м. сняг, като повечето е технологичен. Под ръководството на директора на състезанието от българска страна, Виктор Гичев работят над 100 човека, те са от домакините от "Юлен", шейпъри от София, екип на БФСки, военни от 101-ви алпийски полк и студенти от катедра "Алпийски ски" на Националната спортна академия, които помагат да поредна година. Дизайнер на трасето за спийдбордеркрос отново е доказаният специалист Андерс Форсел (Швеция). На 22 януари в Банско пристига и Алберто Скиавон, технически съветник във ФИС за бордеркроса.
По традиция, елитът на световния сноуборд ще уважи стартовете в Банско. Участниците в паралелния гигантски слалом (мъже и жени) са 100, а същата е бройката и на тези от спринткроса. С тях пътуват и 100 човека, треньори и обслужващ персонал.
България ще бъде представена в паралелните дисциплини от носителя на световната купа за 2016-а година в паралелните дисциплини и на малката в паралелния гигантски слалом за 2017-а, Радослав Янков и водещата ни състезателка при дамите Теодора Пенчева. Останалите ни участници на ПГС ще са Михаил Кръшняк, Станислав Вангелов и Димитър Ганичев.
В скоростния сноубордкрос лице на страната ни ще е голямата ни звезда Сани Жекова, пета на олимпиадата в Сочи и четвърта от последното световно първенство. При мъжете на старт ще застане талантливият Валентин Миладинов.
Заявки за участие в Банско, както и преди година, са подали всички действащи олимпийски шампиони в дисциплините от последните зимни игри в Сочи 2014, както и на най-добрите от световното първенство в Сиера Недава 2017 и в Световната купа. Сред участниците личат имената на звезди като Вик Уайлд (Рус), двукратен златен медалист в паралелните дисциплини, Андрей Соболев (Русия), Бенямин Карл (Ав), Андреас Промегер (Ав), Силван Дофур (Фр), Роналд Фишналер (Ит), Кристоф Мик (Ит), Невин Галмарини (Швейц), Юлия Дулмовиц (Ав). За първи път идва Естер Ледецка (Чех), която освен звезда в сноуборда е и много силен състезател в алпийските ски. Сред звездите в сноубордкроса са неостаряващата Линдзи Джакобелис (САЩ), новата звезда на Италия - Микела Мойоли, както и Нели Моен Локо (Фр). При мъжете тук са олимпийския шампион от Сочи 2014 и действащ световен от Сиера Невада 2017 Пиер Волтие (Фр), както и първенецът на планетата от Ламолина 2011 и Стонхен 2013 Алекс Пулин (Авсл).
Очаква се и трите старта в Банско и тази година да бъдат наблюдавани наживо от хиляди българи, които ще дойдат да подкрепят звездите ни и да видят световния елит. По традиция входът за трибуните и финална зона е свободен.
И тази година генералните спонсори на Световната купа са подготвили голяма Фен зона, в която зрителите ще могат да се забавляват между стартовете. Ще има и атрактивно DJ шоу.

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

Алберт Попов на корицата на Forbes България

Алберт Попов попадна в класацията "30 под 30" на списание Forbes България.

БФСки проведе опреснителен семинар на ФИС

Българската федерация по ски бе домакин на годишния опреснителен семинар на ФИС, за технически делегати по ски алпийски дисциплини

Елитът в ските идва за Световната купа в Банско

Днес в София се проведе първата пресконференция посветена на Световната купа и старта на новия състезателен сезон на БФСки.

генерални спонсори

партньори