С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

„Научи се да караш ски“ стигна до 30 000 деца

Най-социално насоченият проект на Българската федерация по ски – „Научи се да караш ски“, стигна до 30 000 деца в своята 10-годишна история. Този сезон ще бъдат обучени безплатно 2510 деца от първи до 4 клас. Проектът стартира през януари, но официалното му откриване по традиция се проведе на плац „Алеко“ на Витоша със състезание по гигантски слалом. Да видят новите таланти в ските дойдоха зам. председателят на БФСки Георги Бобев, главният секретар на ММС Асен Марков и Ваня Кастрева, началник на РУО София. "Научи се да караш ски" е съвместна инициатива на Българската федерация ски, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, науката и младежта чрез регионалните инспекторати по образование София-град, София-област, Смолян, Благоевград, Пловдив, Плевен и Кюстендил. Спонсори са Мтел, Макс спорт. Този сезон проектът е подкрепен и от фирма VISTA AWT.

Обучението на учениците се провежда от професионални инструктори от ски училища, членове на БПСД, Юлен АД, Пампорово АД, Бороспорт АД, СК Тракия, Сима ски училище – ски зона Беклемето, СК Осогово и Витоша ски.
По ски зони обучение ще преминат, както следва: Витоша - 1070 деца, Боровец – 345 деца, Парк Родопи /Пловдив – 200, Пампорово - 345, Осогово/Кюстендил – 60, Беклемето/Плевен – 145, и Банско – 345. По традиция най-добрите скиори от всички региони ще получат награда - ски лагер по време на пролетната ваканция.
Гости на състезанието бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев, главният секретар на ММС Асен Марков и Ваня Кастрева, началник на РУО София.
Георги Бобев, заместник председател на БФСКи представи 10-то издание като юбилейно:
"В исторически план този период от 10 години не е толкова дълъг, но за нас е изключително важен и наситен с емоции период. Успяхме да обхванем над 30 хил. деца и да разширим максимално географията на ски спорта в страната. Започнахме с четирите основни центъра София, Боровец, Банско и Пампорово, постепенно включихме и други по-малки центрове, които с голям ентусиазъм провеждат програмата – пистите над Пловдив, център Осогово над Кюстендил и Беклемето над Троян, където се обучават деца от Плевен. Този проект има изключителна насоченост към основата на спорта. В тези четири дни на обучението, даваме възможност на хиляди български деца да се докоснат до прелестите на планината и магията на ски спорта. Голяма част от тях остават завинаги свързани с белите спортове. Потвърждението на този факт е, че една група деца от 6 до 12 години тренират в нашите ски клубове с много сериозен състезателен календар. Целта е да създаваме условия в основата повече деца да практикуват зимни спортове.
Преди 10 години, когато започвахме, неяснотите бяха повече от отговорите. Проектът е изцяло по идея на федерацията и беше веднага подкрепен от Министерството на младежта и спорта. В повечето големи и развити ски държави, с които се опитваме да се сравняваме и да се мерим има понятието ски ваканция – такава форма на организация и обществен ангажимент, а не на спортна организация или регион. Има обществен консенсус. Това е залегнало в програмата за обучение на деца. Ние се опитахме в определена степен да направим нещо подобно. В София има 300 хил. деца, а ние сме обхванали само 30 хил. Това означава, че потенциалът е много по-голям. Съвсем възможно да се реализира с достъпността до планините в България. Много е важно да ги запалим и да останат влюбени в спорта. Те ще го предадат на другите около себе си, а един ден и на своите деца. Това е големия смисъл на този проект", коментира Георги Бобев.
Главният секретар на ММС Асен Марков определи „Научи се да караш ски“ като един от най-успешните на Министерството на спорта: „Цифрата 30 хил. деца обучени за 10 години е впечатляваща. Няма по-голяма награда за нас е да знаем , че всички часове по обучение за ски са завършвали с усмивка. Надявам се тази програма да става все по успешна и да се разширява“.
Ваня Кастрева, началник на РУО София, каза, че проекта е успешен и желан за децата и за всички работещи в системата на образованието: „През 2008 имахме шанса да проправим пътя на този спорт включвайки 22 столични училища и над 3 хил. деца. За мен силните хора споделят и увличат след себе си други. Нашият опит в работата с БФСки и Министерството на младежта и спорта постепенно бяха включени други региони. За София останаха 5 училища с над 1000 деца, но в крайна сметка от тези 30 хил. обучени деца половината са в София. Участието в този спорт е една голяма емоция и изключително въздействие върху децата ни, защото се отразява на тяхното здраве и възпитание, формира отношение към спорта и към планината и създава много умения да работят в екип и да знаят цента на победата. Мечата ми е на следваща олимпиада да има участник от проекта“.

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

Сноуборд 16.08.2019

Радо Янков с ползотворен лагер на Белмекен

Носителят на Световната купа в сноуборда за 2016-а, Радослав Янков приключи едноседмичния си лагер на Високопланинската база Белмекен.

Алпийците тренират с настроение на Саас-Фе

Водещите български скиори започнаха подготвителния си лагер на сняг на глетчера Саас-Фе (Швейцария).

Сноуборд 12.07.2019

БФСки организира треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд

На 15-16.07.2019г. БФСки ще проведе треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд. В семинара ще се включат всички клубни треньори от страната, както и част от треньорите по Freestyle Ski

генерални спонсори

партньори