С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Юлия Златкова със златен дубъл на купа ПИБА в Боровец

Юлия Златкова от ски клуб „Юлен“ направи златен дубъл на стартовете за купа ПИБА, които се проведоха на писта „Мартинови бараки 4“ в Боровец. Организатори са БФСки и "Бороспорт".
Младата надежда на българските ски Юлия Златкова спечели гигантския слалом вчера и слалома днес, като се справи отлично с трудното трасе. В състезанието, валидно за FIS и за купа „Надежди“, участваха 84 деца от Турция, Румъния, Бразилия, Босна и Херцеговина и България.
Днешният слалом постави на изпитание техническите умения на всички състезатели. Въпреки топлото време, от „Бороспорт“ бяха подготвили трасето отлично, но тъй като беше трудно и изискваше висока концентрация, голяма част от децата не успяха да финишират. При момичетата до 14 години, най-добра беше Анна Москова от „Грийн роуд“, а при момчетата – Александър Кръшняк от „Мотен“. При момичетата до 16 години, Юлия Златкова отново повтори отличното си каране от вчера и стана първа, а при момчетата, в същата възрастова група, триумфира Никола Семерджиев от „Пампорово“. Призьорите получиха наградите си от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, Георги Кочов, изпълнителен директор на "Бороспорт", Иван Каневчев, директор алпийски дисциплини в БФски и Ася Илиева от БФСки. Пълните резултати от състезанията в Боровец ще може да намерите в страницата на БФСки.
Състезанията за деца в Боровец продължават утре на писта „Мартинови бараки 4“ със стартовете за купа „Петър Попангелов – старши“, а в понеделник ще карат в „Мемориал на шампионите“.

Георги Бобев: В България има талантливи деца

„Стартовете за купа ПИБА вече имат сериозна традиция – коментира Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, след края на надпреварата. – Състезанието е международно, за деца на възраст между 12 и 16 години, с участие от няколко държави. Организацията на домакините от „Бороспорт“, съвместно с Федерацията беше много добра. Пистата е относително трудна за деца, особено за слалом. В основната си част е със сериозен наклон и изисква много добро владеене на ските и доста усилия. Времето също е по-меко от нормалното за този период на годината, а това оказва влияние. Но купа ПИБА е едно традиционно добро и важно състезание и е хубаво да има повече детски стартове, още повече международни. Добре е нашите деца да си сверят часовника и да видят как се движат връстниците им от други държави. При големите, нашите фаворити спечелиха, а при малките имаше повече разочарование, тъй като отпаднаха доста от добрите деца. Но това е нормално. В България винаги е имало талантливи и мотивирани деца. Необходимо е да има добри условия, да могат да тренират нормално. А да се осигурят на всички отбори добри условия за работа през целия сезон е трудно, особено при наличието на ограничена ски инфраструктура като цяло. Затова, когато пораснат, когато са необходими по-сложни трасета и повече тренировки, децата започват да изпитват трудности, разбира се, свързани и с финанси. Тогава се налага много от тях да избират, дали да продължат със ските или с училището. И за съжаление във възрастова група 14-16 има много малко деца, които имат потенциал. Българска федерация по ски се стреми да има, колкото се може повече момичета и момчета във всички възрастови групи, да участват в състезания. При малките има огромен интерес и посещаемост, и това ще се види на стартовете в Боровец утре и вдругиден – на купа „Петър Попангелов – старши“ и „Мемориал на шампионите“. Има много добре работещи клубове, но ски спортът е тежък спорт, изискващ сериозни усилия от състезателя, от екипа му, семейството, клуба и добро финансиране, за да се достигне добро международно ниво. Затова усилията трябва да са съвместни: както на Федерацията, така и на ски клубовете, курортите, спонсорите, държавата. Условия и талантливи деца има, но са нужни съвместни усилия, за да изкараме състезатели на световно ниво.“

 

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

Банско с висока оценка от инспекцията на ФИС

Екип на ФИС, воден лично от новия рейс директор на стартовете за световната купа в алпийските ски за жени - Петер Гердол, инспектира днес ски зона Банско.

Първият летен лагер на алпийците приключи

Днес приключва първият лагер по физическа подготовка от подготвителния период на националния отбор по ски алпийски дисциплини.

Влади Зографски се ожени

Най-добрият български ски скачач, Владимир Зографски се ожени за дългогодишната си приятелка Агнешка Сковрон.

генерални спонсори

партньори