С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Боровец приема на 23-и март финалите на "Научи се да караш ски“

Боровец ще приеме на 23 март финалите на 10-ото издание на проекта "Научи се да караш ски" на Българската федерация по ски. Стартът е в 10:30 часа, на писта „Иглика“. Участие във финалното състезание по гигантски слалом ще вземат 64 деца от най-добре представилите се на пистата деца от Самоков, Долна баня и Говедарци. Победителите ще получат награди, а да наблюдават надпреварата са поканени всички приятели на Боровец, на ските и на малките състезатели.

Вече шеста година в Самоков, в Говедарци и в Долна баня знаят, че зимата идва за най-малките ученици с уникална възможност. Момчетата и момичетата от 1 до 4 клас участват в програмата „Научи се да караш ски“. В нея те не само правят първи стъпки в ските, но и виждат планината отблизо. Някои деца, които не са излизали от кварталите си, получават свободен достъп до първия планински курорт на Балканите и усещат за пръв път магията на зимните спортове. Всичко това се случва с подкрепата Българска федерация по ски, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта. А „Бороспорт“ участва в обучението с най-добрите инструктори от ски училище „Бороспорт“, като освен това предоставя екипировка, карта за съоръженията и обяд.
През тази година в „Научи се да караш ски“ в Боровец участваха 345 деца от шест училища в Самоков, и от тези в Долна баня и Говедарци. Всички минаха през четиридневно обучение и както всяка година, се преобразиха на ските. В първия ден децата са несигурни и объркани, но на четвъртия си тръгват щастливи и усмихнати.
- Най-труден за децата е първият ден – казва един от най-опитните ски инструктори в „Бороспорт“ Красимир Вангелов. – Налага им се за пръв път да обуват ски обувки, да закопчават автомати. След това следва урок N1: ходене със ски, обръщане, право спускане, падане и ставане. Ако напредват бързо, научават и снежно рало, а някои се качват за пръв път на влека. Вторият ден е доста по-лесен, защото вече имат опит. Научават завой на снежно рало и усъвършенстват ски техниката. Много от тях се пързалят свободно, а усмивките са на все повече лица. На третия ден започват спусканията на висока скорост и уверено качване с влека. Четвъртият ден е най-вълнуващ, защото участват в първото си състезание по ски, между врати и с измерване на време. Децата получават първите си медали и си тръгват с чудесен спомен и с желание да се върнат на пистата възможно най-скоро.
Децата идват в Боровец заедно с учителите от училищата си и бързат да им покажат какво са научили. „Второкласниците са невероятно доволни – казва с усмивка Красимира Лазарова, преподавател в ОУ „Неофит Рилски“, Самоков. – Повечето от тях не са се качвали на лифт и на ски. Но само за 1-2 дни свикват със снега и със ските, а карането започва да им доставя удоволствие. Някои се справят по-бързо, други – по-бавно, но всички си тръгват сияещи и питат кога ще дойдат пак. Родителите също са доволни, защото децата им научават нещо различно.“
През тази зима сред 345-те деца от регион Самоков, които се включиха в „Научи се да караш ски“, бяха и три от децата на инструкторите от ски и сноуборд училище „Бороспорт“ – на Мариана Големинова, Красимир Вангелов и Красимир Гергинов. И въпреки че познават колегите на родителите си, те са не по-малко старателни от връстниците си и усвояват тайните на ските със завидна бързина.
От Регионалното управление на образованието за София-регион отчитат шестата година на „Научи се да караш ски“ в Боровец като успешна. Партньорството по програмата между Българска федерация по ски, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, регионалните инспекторати и зимните центрове е отлично. Училищата също вече имат опит, така че обучението тече безпроблемно. През тази година програмата се осъществява с подкрепата на Мтел, Макс спорт и фирма VISTA AWT.
- За съжаление тази зима не успяхме да качим на Боровец всички желаещи деца – каза Иван Николов, старши експерт по физическо възпитание към РУО на образованието, София регион. - Имахме заявки за около 440-450 момичета и момчета, но тези, които останаха извън програмата, ще могат да се включат през следващата зима. Изненадващото за този сезон е, че учители и от други градове проявиха интерес към програмата. От Правец искат да участват в проекта, като имат готовност да осигурят пътуването на децата и да платят 4 нощувки в Самоков или в Боровец, за да могат децата да се научат да карат. Така че най-вероятно през следващата година ще разширим географията на проекта.
Най-радващото за програмата е, че повечето деца продължават да карат и след като свършат четирите дни обучение. Спортът и планината стават част от живота им. А всички от „Бороспорт“ и от Самоков се надяват, че ще съхранят любовта си към ските и ще започнат да тренират в някой от местните ски клубове. А защо да не тръгнат и по стъпките на прочутите самоковски скиори и да подобрят постиженията на най-добрия алпиец в историята на България Петър Попангелов?

Бороспорт АД

Сноуборд 16.08.2019

Радо Янков с ползотворен лагер на Белмекен

Носителят на Световната купа в сноуборда за 2016-а, Радослав Янков приключи едноседмичния си лагер на Високопланинската база Белмекен.

Алпийците тренират с настроение на Саас-Фе

Водещите български скиори започнаха подготвителния си лагер на сняг на глетчера Саас-Фе (Швейцария).

Сноуборд 12.07.2019

БФСки организира треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд

На 15-16.07.2019г. БФСки ще проведе треньорски семинар за кондиционна подготовка по Сноуборд. В семинара ще се включат всички клубни треньори от страната, както и част от треньорите по Freestyle Ski

генерални спонсори

партньори