С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Боровец приема на 23-и март финалите на "Научи се да караш ски“

Боровец ще приеме на 23 март финалите на 10-ото издание на проекта "Научи се да караш ски" на Българската федерация по ски. Стартът е в 10:30 часа, на писта „Иглика“. Участие във финалното състезание по гигантски слалом ще вземат 64 деца от най-добре представилите се на пистата деца от Самоков, Долна баня и Говедарци. Победителите ще получат награди, а да наблюдават надпреварата са поканени всички приятели на Боровец, на ските и на малките състезатели.

Вече шеста година в Самоков, в Говедарци и в Долна баня знаят, че зимата идва за най-малките ученици с уникална възможност. Момчетата и момичетата от 1 до 4 клас участват в програмата „Научи се да караш ски“. В нея те не само правят първи стъпки в ските, но и виждат планината отблизо. Някои деца, които не са излизали от кварталите си, получават свободен достъп до първия планински курорт на Балканите и усещат за пръв път магията на зимните спортове. Всичко това се случва с подкрепата Българска федерация по ски, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта. А „Бороспорт“ участва в обучението с най-добрите инструктори от ски училище „Бороспорт“, като освен това предоставя екипировка, карта за съоръженията и обяд.
През тази година в „Научи се да караш ски“ в Боровец участваха 345 деца от шест училища в Самоков, и от тези в Долна баня и Говедарци. Всички минаха през четиридневно обучение и както всяка година, се преобразиха на ските. В първия ден децата са несигурни и объркани, но на четвъртия си тръгват щастливи и усмихнати.
- Най-труден за децата е първият ден – казва един от най-опитните ски инструктори в „Бороспорт“ Красимир Вангелов. – Налага им се за пръв път да обуват ски обувки, да закопчават автомати. След това следва урок N1: ходене със ски, обръщане, право спускане, падане и ставане. Ако напредват бързо, научават и снежно рало, а някои се качват за пръв път на влека. Вторият ден е доста по-лесен, защото вече имат опит. Научават завой на снежно рало и усъвършенстват ски техниката. Много от тях се пързалят свободно, а усмивките са на все повече лица. На третия ден започват спусканията на висока скорост и уверено качване с влека. Четвъртият ден е най-вълнуващ, защото участват в първото си състезание по ски, между врати и с измерване на време. Децата получават първите си медали и си тръгват с чудесен спомен и с желание да се върнат на пистата възможно най-скоро.
Децата идват в Боровец заедно с учителите от училищата си и бързат да им покажат какво са научили. „Второкласниците са невероятно доволни – казва с усмивка Красимира Лазарова, преподавател в ОУ „Неофит Рилски“, Самоков. – Повечето от тях не са се качвали на лифт и на ски. Но само за 1-2 дни свикват със снега и със ските, а карането започва да им доставя удоволствие. Някои се справят по-бързо, други – по-бавно, но всички си тръгват сияещи и питат кога ще дойдат пак. Родителите също са доволни, защото децата им научават нещо различно.“
През тази зима сред 345-те деца от регион Самоков, които се включиха в „Научи се да караш ски“, бяха и три от децата на инструкторите от ски и сноуборд училище „Бороспорт“ – на Мариана Големинова, Красимир Вангелов и Красимир Гергинов. И въпреки че познават колегите на родителите си, те са не по-малко старателни от връстниците си и усвояват тайните на ските със завидна бързина.
От Регионалното управление на образованието за София-регион отчитат шестата година на „Научи се да караш ски“ в Боровец като успешна. Партньорството по програмата между Българска федерация по ски, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, регионалните инспекторати и зимните центрове е отлично. Училищата също вече имат опит, така че обучението тече безпроблемно. През тази година програмата се осъществява с подкрепата на Мтел, Макс спорт и фирма VISTA AWT.
- За съжаление тази зима не успяхме да качим на Боровец всички желаещи деца – каза Иван Николов, старши експерт по физическо възпитание към РУО на образованието, София регион. - Имахме заявки за около 440-450 момичета и момчета, но тези, които останаха извън програмата, ще могат да се включат през следващата зима. Изненадващото за този сезон е, че учители и от други градове проявиха интерес към програмата. От Правец искат да участват в проекта, като имат готовност да осигурят пътуването на децата и да платят 4 нощувки в Самоков или в Боровец, за да могат децата да се научат да карат. Така че най-вероятно през следващата година ще разширим географията на проекта.
Най-радващото за програмата е, че повечето деца продължават да карат и след като свършат четирите дни обучение. Спортът и планината стават част от живота им. А всички от „Бороспорт“ и от Самоков се надяват, че ще съхранят любовта си към ските и ще започнат да тренират в някой от местните ски клубове. А защо да не тръгнат и по стъпките на прочутите самоковски скиори и да подобрят постиженията на най-добрия алпиец в историята на България Петър Попангелов?

Бороспорт АД

Алберт Попов на корицата на Forbes България

Алберт Попов попадна в класацията "30 под 30" на списание Forbes България.

БФСки проведе опреснителен семинар на ФИС

Българската федерация по ски бе домакин на годишния опреснителен семинар на ФИС, за технически делегати по ски алпийски дисциплини

Елитът в ските идва за Световната купа в Банско

Днес в София се проведе първата пресконференция посветена на Световната купа и старта на новия състезателен сезон на БФСки.

генерални спонсори

партньори