БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Алберт с историческо класиране за Световната купа

Водещият ни алпиец, Алберт Попов пренаписа историята на българските ски днес в Леви (Финландия). На пистата "Леви Блек", 21-годишният софиянец стартира с №75 в първия манш и след перфектно каране завърши 22-и и така, за първи път намери място в топ 30 за втория манш. В него Алберт също кара много добре и зае 20-о място в крайното класиране, с което спечели и 11 точки за световната купа, в която участват над 10 000 алпийци от цял свят. Исторически погледнато, това са първите точки в слалома на наш скиор от ерата на Петър Попангелов. За последни Пепо взима точки на 16 декември в Мадона ди Камплио (Ит), където завършва 14-и. Натурализираният австриец, Килиан Албрехт също спечели точки за България за последно на 24 януари 2010-а година, когато бе 21-и на слалома в Кицбюел (Ав).

Успехът на Аби идва в годината, в която спечели и бронзов медал от световното младежко в Давос и бе 28-и на Олимпиадата в ПьонгЧанг. Точно преди 3 години и един ден, Алберт пострада сериозно в катастрофата в Зьолден, при която загина и треньорът на националите, Драго Грубелник. Тази седмица Попов и Камен Златков направиха квалификация за единствената квота, която България има за слалома в Леви. Въпреки болките, които Алберт имаше и съмнения за счупване, той кара на обезболяващи и изпревари с малко Камен, а с това си заслужи и мястото на слалома в Леви.
"Чувствам се супер, коментира след днешното състезание Попов. - За втория манш бях развълнуван, но не се присетнявах. Може би бях малко предпазлив във финала, но в трудната стръмна част карах много добре. След състезанието всички участници ме поздравиха за класирането. Те знаят кой съм и вече все по-често ще ме виждат в топ 30 на Световната купа". За Попов, днешният старт бе едва девети за световната купа, като той бе и най-младият завършил състезанието и то с най-задния стартов номер.

Пл. Вълков, пресаташе БФСки

Ски скок 15.12.2018

Влади Зографски 19-и в Енгелберг

Владимир Зографски отново се представи отлично в старта за Световната купа по ски скок в Енгелберг (Швейцария).

Сноуборд 13.12.2018

Малшанс за Радо Янков на старта на сезона

Носителят на Световната купа в паралелните дисциплини по сноуборд за 2016-а година, Радослав Янков стартира днес участието си в новия сезон на СК.

Камен Златков влезе в топ 10 на гигантски за Континенталната купа

Успешно завърши турнето на националите по ски в Китай за Континенталната купа.

генерални спонсори

партньори