С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Пепи Попангелов празнува 60 години днес

Най-успешният български скиор Петър Попангелов навършва днес 60 години.

Той е единственият българин печелил старт за Световната купа. Това става на 8 януари 1980 година в Ленгрис (Гер), тогава малкоизвестен зимен курорт в Баварските алпи. Петър Попангелов-младши печели слалома, изпреварвайки всички асове на алпийските страни, Скандинавия и Америка. Зад него на почетната стълбичка остават Александър Жиров (Русия) и легендата Ингемар Стенмарк. За 12 сезона в белия керван, Пепи записва освен триумфа в Ленгрис още 6 втори места, сред тях в най-престижните стартове в Кицбюел, Венген, Кран Монтана и Гармиш-Партенкирхен. Общо 12 пъти завършва в призовата тройка, 40 са класиранията му сред първите десет при жестоката конкуренция на мегазвезди като Ингемар Стенмарк, Марк Жирардели, близнаците Фил и Стив Мер, Боян Крижай, Кристиян Нойройтер... Десет сезона той не напуска първите 15 в световната ранглиста. Преди да се пусне в белия керван Попангелов печели два пъти Европейската купа (1976, 1977). Пепи участва и в четири олимпиади - Инсбрук '76, Лейк Плесид '80, Сараево '84 и Калгари '88. В Лейк Плесид и Сараево заема 6-о място, най-високото класиране на наш алпиец в зимни игри. Пепи стана и три пъти световен студентски шампион (Хака 81, Витоша '83, Ясна '87). Междувременно печели и 28 републикански титли, 9 пъти триумфира и в най-голямото алпийско състезание у нас в продължение на 45 години - за Купата на вестник "Отечествен фронт". Благодарение на него българските скиори получаваха екипировка от водещите световни марки. Пак заради нарастващата популярност на талантливия самоковец, Боровец два пъти (1981 и 1984) бе домакин на стартове за Световната купа, а курортът се модернизира с изграждането на луксозни хотели и лифтови съоръжения, които го направиха привлекателен за туристи от цяла Европа. Неговото име натежа и когато ФИСУ даде универсиадата на София през 1983 г. Сега Пепи и прекрасната му съпруга Зоя продължават умело да ръководят семейния хотел в Боровец. Няма случай, в който по телевизията да се предава старт за Световната купа в ските и Пепи да не е пред екрана в ресторанта на хотела. Заради неповторимия му чар, веселите случки, които може да разказва с часове, хотелът на Попангелов никога не остава празен. И въпреки, че обича често да казва "Ските са спорт, а футболът е игра", Попангелов освен Световна купа в ските гледа и мачовете на любимия си футболен тим, Байерн.

Честит рожден ден Пепи!

Бъди здрав и все така предан на ските!

 

Екипът на Българска федерация ски

Талантите ни в ски скока със стартове в Руполдинг

Младите български таланти в ски скока участваха във финалите на лятната верига за момичета и момчета в Руполдинг (Гер).

БФСки и НСА подписаха договор за дългосрочно партньорство

Договор за дългосрочно сътрудничество подписаха днес президентът на Българската федерация по ски и член на Съвета на ФИС Цеко Минев и ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“, проф. Николай Изов.

Купа „Самоков“ – „Мемориал Сотир Сотиров“

Точно 21 състезатели по ски скок взеха участие в четвъртото издание на Купа „Самоков“, вече „Мемориал Сотир Сотиров“.

генерални спонсори
партньори