С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ

Министерство на младежта и спорта

Рекордните 26 държави ще участват в Световната купа в Банско

Рекордно участие от 26 държави е на път да запише Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско (22-24 февруари), стана ясно по време на днешната, втора пресконференция за Световната купа. Към момента има заявени 148 скиори от 26 нации. Световната купа в ските в Банско ще е най-голямото спортно събитие в България за 2019-а година. Най-много към момента са заявените от Австрия - 22-а състезатели. Италия и Франция са с по 16 скиори. С по 1 към момента са Сърбия, Холандия, Лихтенщайн, Белгия, Дания и Гърция.
България ще се представи на Световната купа в Банско с 3-ма състезатели - Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров.
В Банско ще стане ясен носителят на Световната купа в алпийската комбинация. Лидер в класирането към момента е Марко Шварц (Ав), който спечели първата комбинация във Венген.
"Всички знаем какво направи Алберт сега в Световната купа, но нека не забравяме и тежката предистория на този успех. Затова ви моля, нека аплодираме Алберт Попов". Така започна изказването си пред медиите президентът на БФСки, Цеко Минев. Присъстващите медии, гости и спонсори на Световната купа отдадоха заслуженото на Аби с бурни аплодисменти. Такива имаше и за неговия личен треньор, Иво Борисов, който присъства на срещата с медиите въпреки, че все още не се е възстановил от грипа, който изкара в последните дни. "Случайно или не, след много години тези успехи, които нашите състезатели започват да постигат в алпийските ски и да възнаграждават усилията, които сме положили като федерация и те като индивидуални личности да се борят с целия свят, дават успехи. На този фон идва и поредната Световна купа в България, което е голямо признание за нас като федерация, че сме изградили едно доверие на много високо ниво в Световната федерация. За стартовете, които предстоят ще дойде целият световен елит без изключение, защото в Банско ще имаме, както технични, така и скоростни дисциплини. Надявам се, че ще видите всички имена от световния елит, в това число и нашите трима водещи състезатели. Вярвам, че интересът, който има у вас, медиите и в зрителите след огромния успех на Алберт, който дори ние не сме очаквали толкова скоро, ще е много голям и към Световната купа. Явно интересът към ските в България показва, че ските у нас не са забравени. Ерата от преди 25-30 години ще се върне отново. Мястото на България е точно там, където е Алберт в момента. Всички знаете, че България има огромни дадености и възможности да развива зимните спортове", коментира пред медиите Цеко Минев.
Вицепрезидентът на БФСки, Георги Бобев, заяви, че е много радостен от успехите на Алберт и положителното отношението на всички към ски спорта у нас. "Банско е един от няколкото световни курорта, който този сезон приема три старта при мъжете за Световната купа. Предизвикателството да проведе тези стартове е много сериозно пред Организационния комитет, Федерацията и Банско. Над 1000 души работят по организацията на тези три старта. Започна активната работа по изграждането на инфраструктурата в ски зоната. Специално благодаря на нашите основни спонсори на Федерацията - Първа инвестиционна банка, Ауди, А1 и Дженерали, които са такива и за Световната купа. Очакваме подкрепа и от страна на държавата, тъй като това безспорно е най-голямото спортно събитие на годината в България. Повече от 25 телевизии ще предават пряко от Банско за целия свят. Над 50 електронни медии и телевизии ще отразят Световната купа. През изминалия сезон, телевизионната аудитория на Световната купа по ски е над 2,5 милиарда зрители. Това отрежда на ските място в Топ 5 по рейтинг на най-гледаните спортове в света. Това означава, че отговорността към нас като домакини е много голяма. Очакваме и много сериозна българска агитка и всички фенове на белите спортове да дойдат в Банско за Световната купа и да аплодират, както световните, така и българските звезди в ските, и да стане един чудесен зимен празник.
С тези стартове започва един много сериозен цикъл от състезания за Световната купа в Банско. Сега идват мъжете, след година ще са стартовете при жените, а през 2021 ще има отново Световна купа за мъже, а веднага след нея ще е и Световното юношеско първенство. Тази програма показва на света, че България може да организира големи спортни форуми. България може да създава големи шампиони в зимните спортове и нашето място, трябва да е на картата на големите ски", допълни Георги Бобев.
Първи за Световната купа в Банско пристигат състезателите на Норвегия. Те са заявили тренировки още от 18 февруари. Това разкри директорът на състезанието, Виктор Гичев.
"Подготовката за стартовете вече започна. На 1 февруари направихме финална инспекция на трасетата и определихме позициите на вълните и скоковете, разказа още Гичев. - Тази година ще се опитаме да направим по-зрелищно трасе, което да даде повече стимул на състезателите при мъжете. По план на 8-и февруари започваме оформянето на вълните и скоковете. На 9-и се започва със същинската работа по поливането на трасетата и тяхното заледяване. В Банско снежната обстановка е повече от добра, снегът е от 1,5 м до 3 метра. За поредна година в подготовката на стартовете участват, освен екипа на БФски и екипи от 101-и алпийски полк и студенти от НСА, за което специално благодаря на Министерството на отбраната и ръководството на Националната спортна академия. По план, до 18-и февруари трябва да сме приключили със заледяването на трасетата. Имаме заявки от няколко отбора, които искат да дойдат и да започнат тренировки още от 18-и февруари. Така, че до тази дата ще сме абсолютно готови с подготовката на трасетата".
Маркетинг директорът на "Юлен", Иван Обрейков заяви, че подготовката в ски зоната е на най-високо ниво и вече очакват скиорите да пристигнат.
"Чувствам се добре на българска земя, започна изказването си пред медиите Алберт Попов. - Благодаря на Българската федерация по ски, на спортното министерство, на господин Цеко Минев и на всички спонсори за подкрепата, която ми оказват през всички тези години. Радвам се, че всички заедно успяхме да постигнем това нещо и да се чувстваме всички горди българи. Все още осъзнавам това, което направих в Световната купа. Не трябва обаче да спираме до тук. Предстои Световно в Оре, на което очакваме добро класиране. След това, всички ви чакаме в Банско. Елате да ме подкрепите, защото българите можем и ще се нуждая от вашата подкрепа. Да направим едно наистина страхотно състезание в Банско" заяви Алберт Попов.
Той получи специален подарък iPhone XS и слушалки Beats. Те му бяха връчени лично от Илиана Захариева, директор корпоративни комуникации на А1. Попов от своя страна подари на Захариева състезателен номер - оригиналният стартов номер за Световната купа в Банско с негов автограф.
"Юлен осигуряват пистите, а А1 осигурява безупречната мрежа, благодарение на която Алберт и неговите фенове ще могат да шерват и да постват, и да окуражават всички по време на Световната купа в Банско. За поредна година, по време на стартовете ще имаме и фен зона на А1. Алберт има всичко. Пожелавам ти късмет и ти стискаме палци", каза Илиана Захариева при награждаването на Попов.
Камен Златков също благодари за подкрепата на Българската федерация по ски, министерството на спорта и на личния си спонсор Първа инвестиционна банка. "За момента, в най-важните състезания от Световната купа имах малко трудности заради напасване на някои дребни детайли. Като цяло показах доста силни резултати в европейските купи и континенталната купа. Смятам, че съвсем скоро ще имаме двама състезатели сред най-добрите", сигурен е Камен Златков.
Днес излезе и новата ранглиста на ФИС, в която за първи път имаме двама българи в топ 50. Алберт е вече 24-и с 5,79 наказателни точки, а Камен е 47-и със 7,63 наказателни точки.
По време на пресконференцията също така стана ясно, че интересът към билетите за Световната купа е много голям. Сред най-търсените са тридневните, които са по 90 лв. Очакванията си и в трите дни трибуната, за 2800 души да бъде пълна до краен предел. В цената на билета влиза и транспорт от Банско до Бъндеришка поляна и обратно.
По традиция, на "Бъндеришка поляна" ще има огромна Фен зона, която ще позволи на зрителите да се забавляват преди и след стартовете.
Концерти по време на трите състезателни дни в Банско ще изнесат: Михаела Филева, Павел и Венци Венц, Дара, 100 кила. Ути Бъчваров ще приготвя вкуснотии на площада в Банско на 22 е 23-и.
Официалното откриване на Световната купа ще е на 22 февруари от 18,00 ч на централния площад в Банско.
И тази година А1 ще бъде генерален спонсор на стартовете от Световната купа по ски, които ще се проведат от 22 до 24 февруари в Банско. От 2009 г. насам телекомът подкрепя всички състезания от Световната купа по ски и сноуборд, които са се организирали в България. В специалната промо зона А1 е подготвила за феновете на ските най-различни интерактивни игри, които могат да им донесат много дигитални награди и зимни аксесоари.
За да бъде в помощ на своите клиенти, които посещават най-големия ни ски курорт, още през миналия сезон А1 внедри 4.5G мрежа в Банско. Тя позволява на жителите и гостите на града да ползват по-големи скорости мобилен трафик, които достигат до 150 mbps.

Изцяло електрическият Audi e-tron ще бъде на фокус по време на FIS Световна купа по ски в Банско 2019 г. Между 22 и 24 февруари 2019 г. представителите на медиите, състезателите и гостите на емблематичното спортно събитие ще бъдат първите, които ще могат да се докоснат до Audi e-tron в България.
Моделът бе представен официално през септември 2018 г. по време на изложението в Сан Франциско, като в края на годината започна производството на серийната версия за европейския пазар. Електрическият автомобил ще присъства на всички зимни спортни събития, спонсорирани от Audi, през сезон 2018/2019.
В рамките на кръга от Световната купа по ски в Банско, снежните писти ще приемат FIS ски стартове в три алпийски дисциплини при мъжете – алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом. Българският ски курорт е една от тридесет и четирите локации в Европа и Северна Америка, домакини на състезания от кръга на Световната купа.
За поредна година Audi е ВИП превозвач и партньор на стартовете от Световната купа по ски в Банско, като общо десет автомобила от SUV гамата Q7 и Q8 ще бъдат на разположение на ВИП гостите на събитието. Допълнително, от автомобилния производител обещават динамично и вълнуващо присъствие по време на състезанията.
Всички посетители на Световната купа по ски в Банско ще могат да си направят снимка на подиума за награждаване с кристалния глобус, който получават звездите в снежните дисциплини.
Същевременно, динамичното шофиране под инструктажа на германски инструктори с флота от спортните Audi RS 5 Coupe, ще качи адреналина и ще подобри уменията за шофиране на желаещите да участват в Audi driving experience – програмата за обучение в технично шофиране на марката.

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

Алберт Попов на корицата на Forbes България

Алберт Попов попадна в класацията "30 под 30" на списание Forbes България.

БФСки проведе опреснителен семинар на ФИС

Българската федерация по ски бе домакин на годишния опреснителен семинар на ФИС, за технически делегати по ски алпийски дисциплини

Елитът в ските идва за Световната купа в Банско

Днес в София се проведе първата пресконференция посветена на Световната купа и старта на новия състезателен сезон на БФСки.

генерални спонсори

партньори