С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Рекордните 26 държави ще участват в Световната купа в Банско

Рекордно участие от 26 държави е на път да запише Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско (22-24 февруари), стана ясно по време на днешната, втора пресконференция за Световната купа. Към момента има заявени 148 скиори от 26 нации. Световната купа в ските в Банско ще е най-голямото спортно събитие в България за 2019-а година. Най-много към момента са заявените от Австрия - 22-а състезатели. Италия и Франция са с по 16 скиори. С по 1 към момента са Сърбия, Холандия, Лихтенщайн, Белгия, Дания и Гърция.
България ще се представи на Световната купа в Банско с 3-ма състезатели - Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров.
В Банско ще стане ясен носителят на Световната купа в алпийската комбинация. Лидер в класирането към момента е Марко Шварц (Ав), който спечели първата комбинация във Венген.
"Всички знаем какво направи Алберт сега в Световната купа, но нека не забравяме и тежката предистория на този успех. Затова ви моля, нека аплодираме Алберт Попов". Така започна изказването си пред медиите президентът на БФСки, Цеко Минев. Присъстващите медии, гости и спонсори на Световната купа отдадоха заслуженото на Аби с бурни аплодисменти. Такива имаше и за неговия личен треньор, Иво Борисов, който присъства на срещата с медиите въпреки, че все още не се е възстановил от грипа, който изкара в последните дни. "Случайно или не, след много години тези успехи, които нашите състезатели започват да постигат в алпийските ски и да възнаграждават усилията, които сме положили като федерация и те като индивидуални личности да се борят с целия свят, дават успехи. На този фон идва и поредната Световна купа в България, което е голямо признание за нас като федерация, че сме изградили едно доверие на много високо ниво в Световната федерация. За стартовете, които предстоят ще дойде целият световен елит без изключение, защото в Банско ще имаме, както технични, така и скоростни дисциплини. Надявам се, че ще видите всички имена от световния елит, в това число и нашите трима водещи състезатели. Вярвам, че интересът, който има у вас, медиите и в зрителите след огромния успех на Алберт, който дори ние не сме очаквали толкова скоро, ще е много голям и към Световната купа. Явно интересът към ските в България показва, че ските у нас не са забравени. Ерата от преди 25-30 години ще се върне отново. Мястото на България е точно там, където е Алберт в момента. Всички знаете, че България има огромни дадености и възможности да развива зимните спортове", коментира пред медиите Цеко Минев.
Вицепрезидентът на БФСки, Георги Бобев, заяви, че е много радостен от успехите на Алберт и положителното отношението на всички към ски спорта у нас. "Банско е един от няколкото световни курорта, който този сезон приема три старта при мъжете за Световната купа. Предизвикателството да проведе тези стартове е много сериозно пред Организационния комитет, Федерацията и Банско. Над 1000 души работят по организацията на тези три старта. Започна активната работа по изграждането на инфраструктурата в ски зоната. Специално благодаря на нашите основни спонсори на Федерацията - Първа инвестиционна банка, Ауди, А1 и Дженерали, които са такива и за Световната купа. Очакваме подкрепа и от страна на държавата, тъй като това безспорно е най-голямото спортно събитие на годината в България. Повече от 25 телевизии ще предават пряко от Банско за целия свят. Над 50 електронни медии и телевизии ще отразят Световната купа. През изминалия сезон, телевизионната аудитория на Световната купа по ски е над 2,5 милиарда зрители. Това отрежда на ските място в Топ 5 по рейтинг на най-гледаните спортове в света. Това означава, че отговорността към нас като домакини е много голяма. Очакваме и много сериозна българска агитка и всички фенове на белите спортове да дойдат в Банско за Световната купа и да аплодират, както световните, така и българските звезди в ските, и да стане един чудесен зимен празник.
С тези стартове започва един много сериозен цикъл от състезания за Световната купа в Банско. Сега идват мъжете, след година ще са стартовете при жените, а през 2021 ще има отново Световна купа за мъже, а веднага след нея ще е и Световното юношеско първенство. Тази програма показва на света, че България може да организира големи спортни форуми. България може да създава големи шампиони в зимните спортове и нашето място, трябва да е на картата на големите ски", допълни Георги Бобев.
Първи за Световната купа в Банско пристигат състезателите на Норвегия. Те са заявили тренировки още от 18 февруари. Това разкри директорът на състезанието, Виктор Гичев.
"Подготовката за стартовете вече започна. На 1 февруари направихме финална инспекция на трасетата и определихме позициите на вълните и скоковете, разказа още Гичев. - Тази година ще се опитаме да направим по-зрелищно трасе, което да даде повече стимул на състезателите при мъжете. По план на 8-и февруари започваме оформянето на вълните и скоковете. На 9-и се започва със същинската работа по поливането на трасетата и тяхното заледяване. В Банско снежната обстановка е повече от добра, снегът е от 1,5 м до 3 метра. За поредна година в подготовката на стартовете участват, освен екипа на БФски и екипи от 101-и алпийски полк и студенти от НСА, за което специално благодаря на Министерството на отбраната и ръководството на Националната спортна академия. По план, до 18-и февруари трябва да сме приключили със заледяването на трасетата. Имаме заявки от няколко отбора, които искат да дойдат и да започнат тренировки още от 18-и февруари. Така, че до тази дата ще сме абсолютно готови с подготовката на трасетата".
Маркетинг директорът на "Юлен", Иван Обрейков заяви, че подготовката в ски зоната е на най-високо ниво и вече очакват скиорите да пристигнат.
"Чувствам се добре на българска земя, започна изказването си пред медиите Алберт Попов. - Благодаря на Българската федерация по ски, на спортното министерство, на господин Цеко Минев и на всички спонсори за подкрепата, която ми оказват през всички тези години. Радвам се, че всички заедно успяхме да постигнем това нещо и да се чувстваме всички горди българи. Все още осъзнавам това, което направих в Световната купа. Не трябва обаче да спираме до тук. Предстои Световно в Оре, на което очакваме добро класиране. След това, всички ви чакаме в Банско. Елате да ме подкрепите, защото българите можем и ще се нуждая от вашата подкрепа. Да направим едно наистина страхотно състезание в Банско" заяви Алберт Попов.
Той получи специален подарък iPhone XS и слушалки Beats. Те му бяха връчени лично от Илиана Захариева, директор корпоративни комуникации на А1. Попов от своя страна подари на Захариева състезателен номер - оригиналният стартов номер за Световната купа в Банско с негов автограф.
"Юлен осигуряват пистите, а А1 осигурява безупречната мрежа, благодарение на която Алберт и неговите фенове ще могат да шерват и да постват, и да окуражават всички по време на Световната купа в Банско. За поредна година, по време на стартовете ще имаме и фен зона на А1. Алберт има всичко. Пожелавам ти късмет и ти стискаме палци", каза Илиана Захариева при награждаването на Попов.
Камен Златков също благодари за подкрепата на Българската федерация по ски, министерството на спорта и на личния си спонсор Първа инвестиционна банка. "За момента, в най-важните състезания от Световната купа имах малко трудности заради напасване на някои дребни детайли. Като цяло показах доста силни резултати в европейските купи и континенталната купа. Смятам, че съвсем скоро ще имаме двама състезатели сред най-добрите", сигурен е Камен Златков.
Днес излезе и новата ранглиста на ФИС, в която за първи път имаме двама българи в топ 50. Алберт е вече 24-и с 5,79 наказателни точки, а Камен е 47-и със 7,63 наказателни точки.
По време на пресконференцията също така стана ясно, че интересът към билетите за Световната купа е много голям. Сред най-търсените са тридневните, които са по 90 лв. Очакванията си и в трите дни трибуната, за 2800 души да бъде пълна до краен предел. В цената на билета влиза и транспорт от Банско до Бъндеришка поляна и обратно.
По традиция, на "Бъндеришка поляна" ще има огромна Фен зона, която ще позволи на зрителите да се забавляват преди и след стартовете.
Концерти по време на трите състезателни дни в Банско ще изнесат: Михаела Филева, Павел и Венци Венц, Дара, 100 кила. Ути Бъчваров ще приготвя вкуснотии на площада в Банско на 22 е 23-и.
Официалното откриване на Световната купа ще е на 22 февруари от 18,00 ч на централния площад в Банско.
И тази година А1 ще бъде генерален спонсор на стартовете от Световната купа по ски, които ще се проведат от 22 до 24 февруари в Банско. От 2009 г. насам телекомът подкрепя всички състезания от Световната купа по ски и сноуборд, които са се организирали в България. В специалната промо зона А1 е подготвила за феновете на ските най-различни интерактивни игри, които могат да им донесат много дигитални награди и зимни аксесоари.
За да бъде в помощ на своите клиенти, които посещават най-големия ни ски курорт, още през миналия сезон А1 внедри 4.5G мрежа в Банско. Тя позволява на жителите и гостите на града да ползват по-големи скорости мобилен трафик, които достигат до 150 mbps.

Изцяло електрическият Audi e-tron ще бъде на фокус по време на FIS Световна купа по ски в Банско 2019 г. Между 22 и 24 февруари 2019 г. представителите на медиите, състезателите и гостите на емблематичното спортно събитие ще бъдат първите, които ще могат да се докоснат до Audi e-tron в България.
Моделът бе представен официално през септември 2018 г. по време на изложението в Сан Франциско, като в края на годината започна производството на серийната версия за европейския пазар. Електрическият автомобил ще присъства на всички зимни спортни събития, спонсорирани от Audi, през сезон 2018/2019.
В рамките на кръга от Световната купа по ски в Банско, снежните писти ще приемат FIS ски стартове в три алпийски дисциплини при мъжете – алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом. Българският ски курорт е една от тридесет и четирите локации в Европа и Северна Америка, домакини на състезания от кръга на Световната купа.
За поредна година Audi е ВИП превозвач и партньор на стартовете от Световната купа по ски в Банско, като общо десет автомобила от SUV гамата Q7 и Q8 ще бъдат на разположение на ВИП гостите на събитието. Допълнително, от автомобилния производител обещават динамично и вълнуващо присъствие по време на състезанията.
Всички посетители на Световната купа по ски в Банско ще могат да си направят снимка на подиума за награждаване с кристалния глобус, който получават звездите в снежните дисциплини.
Същевременно, динамичното шофиране под инструктажа на германски инструктори с флота от спортните Audi RS 5 Coupe, ще качи адреналина и ще подобри уменията за шофиране на желаещите да участват в Audi driving experience – програмата за обучение в технично шофиране на марката.

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

Завърши финалният лагер на „Научи се да караш ски“

С много емоции, нови умения в ските и нови приятелства завърши финалният лагер от 15-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори