С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БФСки се подготвя за двете най-големи спортни състезания в България за 2021

Българската федерация по ски ще организира двете най-големи спортни събития в България за 2021 г. Това са Световната купа в алпийските ски (27-28 февруари) и Първенството на планетата за младежи до 21 г по ски (1-10 март). За тези две състезания, както и за подготовката на основните ни състезатели Алберт Попов, Радослав Янков и Владимир Зографски бе днешната онлайн пресконференция на БФСки.
Срещата с медиите бе открита от президента на федерацията Цеко Минев.
„Надявам се, че въпреки пандемията от коронавирус и протоколите свързани с нея ще има някакъв нормален ски сезон. Двете големи събития за нас са Световната купа и Световното младежко първенство, на което България за първи път ще е домакин. За купата, в Банско ще дойдат актуалните световни шампиони от първенството в Кортина д’ Ампецо, което свършва седмица преди стартовете у нас. Надявам се с екипа, който работим през годините и от 2007-а година досега сме организирали 10 световни купи в алпийските ски и сноуборд да се справим перфектно и с тези две престижни събития, коментира Минев. Той благодари за подкрепата към федерацията в тези тежки времена на Министерството на младежта и спорта, и спонсорите на БФСки в лицето на Fibank, А1, Ауди, Дженерали и Дел Технолоджис. Минев пожела успешен сезон на състезателите ни и подчерта, че заради коронавируса и стриктните протоколи във всяка една страна, този сезон ще е много труден за всички. Надявам се, че ще успеем да завършим един успешен сезон със стартовете от международния и вътрешния календар“.
Вицепрезидентът на БФСки, Георги Бобев говори за необичайната и много предизвикателна ситуация, в която се намират ските в световен мащаб. „Радостното е, че към този момент календарът на Световната купа върви относително нормално с изключение на едно отложено състезание. Той разкри, че заради допълнителните мерки, свързани с протоколите за коронавирус, бюджетът ще бъде увеличен с 250 000 лв.
„Надяваме се, че за времето на Световната купа в Банско ще имаме разрешение за допускане на публика. Банскалии са известни с любовта си към ските и бурната подкрепа от трибуните, заяви още Бобев.
За Банско и екипът на БФСки това ще е осмата световна купа в алпийските ски от 2009-а година до сега. Отделно под Тодорка е имало и две години поред световни купи в сноуборда.
Ден след края на Световната купа в Банско ще стартира и Първенството на планетата в алпийските ски за младежи и девойки до 21 г. Участие в него също ще вземат най-добрите млади таланти, като повечето от тях в момента жънят победи и при мъжете в Световната купа. Заради ковид протоколите първо няма да има спускане и комбинация. Първата седмица ще се състезават младежите, а второта девойките. Според Георги Бобев се очаква в Банско да дойдат представители от над 50 държави.
Директорът на Световната купа в Банско и рейсдиректор на Светоното младежко, Виктор Гичев разказа пред медиите повече за подготовката на пистите за двете състезания.
„През годините сме показали, че за да се проведат както трябва състезанията трябва отлично планиране. Мисля, че от тази гледна точка сме си свършили работата. За гигантския слалом от Световната купа денивилацията на трасето е 450 м, което е на максимума, и прави пистата в Банско една от най-подходящите за тази дисциплина, но и най-трудните в света. Подготовката ни ще започне около 15 февруари с инжектиране на трасето, като снежния контрол е предвиден за 18 февруари. Ще има няколко вълни, които да направят състезанието зрелищно. Младежкото световно също е голямо предизвикателство за нас, защото включва много дисциплини и е една мини олимпиада“, каза Гичев.
Най-добрият ни алпиец Алберт Попов обяви по време на пресконференцията, че е във финалната фаза на подготовката си за първите стартове в слалома от Световната купа. Първият старт за него ще е на 21 декември в Алта Бадия, а на 22-и кара отново слалом, но нощен в Мадона ди Кампилио. Преди това на 18-19 декември ще кара два слалома за Европейската купа във Вал ди Фаса (Ит). Попов получи от партньора на БФСки и водещ български телеком А1 последен модел смартфон с пожелание за успешен сезон, здрави и много споделени положителни емоции с него. Останалите ни алпийци приключват на 6 декември лагера си на сняг в Кабдалис (Шв). След това се местят в Италия за стартове от ФИС и Европейската купа.
Първият българин носител на световната купа на ФИС, Радослав Янков в момента се подготвя за първите си стартове за Световната купа. Янков и неговият треньор Георги Атанасов тръгват за Италия в неделя.
Владимир Зографски вече откри сезона в Световната купа. Влади стартира в Контиолахти и Рука. За съжаление неговите словенски треньори дадоха положителни проби за ковид преди вторите стартове в Рука и Влади, като контактен с тях, бе спрян от участие. Заради карантината той ще пропусне стартовете в Нижни Тагил (Рус) този уикенд.
Треньорът на националите Пламен Недялков е завел на подготвителен лагер в Ливиньо най-добрите 10 от българските ски бегачи. От там, те ще пътуват за първите стартове от Континенталната купа и Световната купа.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

Завърши финалният лагер на „Научи се да караш ски“

С много емоции, нови умения в ските и нови приятелства завърши финалният лагер от 15-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори