С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Отиде си един от най-големите ни спортисти

На 80-годишна възраст, снощи почина една от най-крупните фигури на спортна България, Александър Шаламанов. Той е първият ни и все още единствен участник на световно първенство по зимен и летен спорт - ски и футбол. (Зимните олимпийски игри в Скуо Вели (САЩ)-1960 г. и дълго време след това, бяха и световно първенство, с отделни медали. А на световните първенства по футбол Шаламанов участва в Англия-1966 г. и в Мексико-1970 г.)
Към националния отбор по ски алпийски дисциплини той тръгва със завиден актив още на 17 години, с три златни медала от републиканското първенство за юноши: спускане, гигантски слалом и комбинация. Тогава-1959 г., става шампион и при мъжете на слалом, което му осигурява и олимпийското участие на следващата година. В Скуо Вели, Шами е 37-и на гигантски слалом и 47-и на спускане, а в слалома не завършва. За отбелязване е, че и синовете му, Александър и Стефан, също бяха в националния тим. Ярка следа остави Стефан, под ръководството на своя чичо, националът и голям треньор Павел Шаламанов. Най-напред стана победител в слалома за купата „Тополино“ (неофициално световно първенство за деца)-1985 г., а след това и световен шампион на слалом за юноши-1988 г.
Във футболни си актив Александър Шаламанов има славата на непробиваемия ни десен защитник, но и на голям джентълмен на терена. В „Славия“ има 265 мача от 1962 до 1974 г., с три пъти спечелена купа на България. В националния тим е повече от десетилетие с 42 мача. В Англия е определен на своя пост в идеалния отбор на първенството и в идеалния отбор на света-1966 г. През 2011 г. у нас е в идеалния отбор на страната за всички времена. Спортсмен № 1 на България 1967 и 1973 г. и най-добър футболист на страната 1963 и 1966 г. За кратко време бе и треньор.
Поклон пред паметта му.
БФ по ски изказва съболезнования на семейството и близките на Александър Шаламанов.

Поклонението е в събота, 30 октомври, от 13 ч., в Общинските гробища в Бояна.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

БФСки проведе годишното отчетно общо събрание

Българската федерация по ски проведе днес годишното отчетно общо събрание.

Президентът на БФСки Цеко Минев бе преизбран на член на Изпълкома на ФИС

Цеко Минев бе преизбран днес за трети пореден път за член на Изпълкома на Международната федерация по ски

БФСки награди най-добрите за сезон 2023/24

Българската федерация по ски награди на официална церемония днес най-добрите състезатели в отделните направления за сезон 2023/2024.

генерални спонсори
партньори