С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Отиде си един от най-големите ни спортисти

На 80-годишна възраст, снощи почина една от най-крупните фигури на спортна България, Александър Шаламанов. Той е първият ни и все още единствен участник на световно първенство по зимен и летен спорт - ски и футбол. (Зимните олимпийски игри в Скуо Вели (САЩ)-1960 г. и дълго време след това, бяха и световно първенство, с отделни медали. А на световните първенства по футбол Шаламанов участва в Англия-1966 г. и в Мексико-1970 г.)
Към националния отбор по ски алпийски дисциплини той тръгва със завиден актив още на 17 години, с три златни медала от републиканското първенство за юноши: спускане, гигантски слалом и комбинация. Тогава-1959 г., става шампион и при мъжете на слалом, което му осигурява и олимпийското участие на следващата година. В Скуо Вели, Шами е 37-и на гигантски слалом и 47-и на спускане, а в слалома не завършва. За отбелязване е, че и синовете му, Александър и Стефан, също бяха в националния тим. Ярка следа остави Стефан, под ръководството на своя чичо, националът и голям треньор Павел Шаламанов. Най-напред стана победител в слалома за купата „Тополино“ (неофициално световно първенство за деца)-1985 г., а след това и световен шампион на слалом за юноши-1988 г.
Във футболни си актив Александър Шаламанов има славата на непробиваемия ни десен защитник, но и на голям джентълмен на терена. В „Славия“ има 265 мача от 1962 до 1974 г., с три пъти спечелена купа на България. В националния тим е повече от десетилетие с 42 мача. В Англия е определен на своя пост в идеалния отбор на първенството и в идеалния отбор на света-1966 г. През 2011 г. у нас е в идеалния отбор на страната за всички времена. Спортсмен № 1 на България 1967 и 1973 г. и най-добър футболист на страната 1963 и 1966 г. За кратко време бе и треньор.
Поклон пред паметта му.
БФ по ски изказва съболезнования на семейството и близките на Александър Шаламанов.

Поклонението е в събота, 30 октомври, от 13 ч., в Общинските гробища в Бояна.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

„Научи се да караш ски“ на Беклемето преключи със 188 обучени деца

Точно 188 деца от 1 до 4 клас завършиха своето обучение на Беклемето по ски и ски бягане в 15-ото издание на „Научи се да караш ски“.

Алберт Попов получи приза за „Спортист №1 на София“ за 2023 г

Попов заслужи признанието „Спортист №1 на София за 2023 г.“ с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона.

 

243 745 лв. за деца в нужда събраха на благотворителна вечеря в Банско

На 10 февруари 2024 г. Visa България, Българската федерация по ски (БФСки) и Fibank (Първа инвестиционна банка) организираха специална гала вечеря, която обедини известни личности около кауза на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

 

генерални спонсори
партньори