С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Отиде си един от най-големите ни спортисти

На 80-годишна възраст, снощи почина една от най-крупните фигури на спортна България, Александър Шаламанов. Той е първият ни и все още единствен участник на световно първенство по зимен и летен спорт - ски и футбол. (Зимните олимпийски игри в Скуо Вели (САЩ)-1960 г. и дълго време след това, бяха и световно първенство, с отделни медали. А на световните първенства по футбол Шаламанов участва в Англия-1966 г. и в Мексико-1970 г.)
Към националния отбор по ски алпийски дисциплини той тръгва със завиден актив още на 17 години, с три златни медала от републиканското първенство за юноши: спускане, гигантски слалом и комбинация. Тогава-1959 г., става шампион и при мъжете на слалом, което му осигурява и олимпийското участие на следващата година. В Скуо Вели, Шами е 37-и на гигантски слалом и 47-и на спускане, а в слалома не завършва. За отбелязване е, че и синовете му, Александър и Стефан, също бяха в националния тим. Ярка следа остави Стефан, под ръководството на своя чичо, националът и голям треньор Павел Шаламанов. Най-напред стана победител в слалома за купата „Тополино“ (неофициално световно първенство за деца)-1985 г., а след това и световен шампион на слалом за юноши-1988 г.
Във футболни си актив Александър Шаламанов има славата на непробиваемия ни десен защитник, но и на голям джентълмен на терена. В „Славия“ има 265 мача от 1962 до 1974 г., с три пъти спечелена купа на България. В националния тим е повече от десетилетие с 42 мача. В Англия е определен на своя пост в идеалния отбор на първенството и в идеалния отбор на света-1966 г. През 2011 г. у нас е в идеалния отбор на страната за всички времена. Спортсмен № 1 на България 1967 и 1973 г. и най-добър футболист на страната 1963 и 1966 г. За кратко време бе и треньор.
Поклон пред паметта му.
БФ по ски изказва съболезнования на семейството и близките на Александър Шаламанов.

Поклонението е в събота, 30 октомври, от 13 ч., в Общинските гробища в Бояна.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

БФСки уважи тържеството за 70 години на катедра „Снежни спортове“ на НСА

Българската федерация по ски уважи тържеството по повод 70 години на катедра „Зимни спортове“ на НСА „Васил Левски“.

Съветът на ФИС потвърди: Банско и Пампорово взимат стартове за Световната купа през сезон 2023/24

Съветът на Международната федерация по ски и сноуборд потвърди календарите за Световната купа за сезон 2023/24.

Томас Бах пожела на Алберт Попов и Радослав Янков да спечелят медали от игрите в Милано и Кортина 2026

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК), Томас Бах се срещна с топ състезателите на Българската федерация по ски (БФСки) Алберт Попов и Радослав Янков

генерални спонсори
партньори