С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Алберт Попов: Много доволни и щастливи сме от резултатите на Oлимпиадата в Пекин

Алберт Попов и вторият ни по сила алпиец Камен Златков кацнаха преди малко на летище София. Двамата, както и техните треньори бяха посрещнати от вицепрезидента на БФСки Георги Бобев, много роднини, приятели и медии. Попов зае девето място в слалома и 17-о в гигантския слалом, което е с 4 места по-добро от най-доброто ни в дисциплината на олимпийски игри. Златков пък бе 20-и след първия манш на слалома, но малко късмет не му стигна да завърши успешно състезанието.
„Много сме доволни и щастливи, като преспахме, оценяваме резултата. Имаше и малко яд, въпреки всичко целият екип сме много доволни. Радвам се, че показвам една стабилност и си позволявам да атакувам така, както искам. Има го и съм си казал, че някъде ще го върна. Последните стартове от Световната купа също го имаше. Радвам се, че съм здрав и в добра форма и ще се надявам на по-високи класирания. Пистата беше доста специфична, равна, накрая имаше доста стръмно. Най-трудното на тази олимпиада беше теренът, видяхме, че и Шифрин не успя да се справи с материала. Затова отидохме и по-рано, с Камен пристигнахме по-рано, показахме добри спускания“, бяха първите думи на Попов.
„Оттук-насетне, продължаваме със Световната купа – два слалома в Гармиш, вечерен слалом във Флахау и след това финалите. Гледат ни като конкурентноспособни, те все са свикнали да са на върха. Когато дойдат малки отбори, разбира се, го виждат, осъзнават, че нашите постижения понякога са по-големи и от техните. Имаме по-малки състави, школите на големите нации имат хиляди деца, излизат пет, които са страхотни таланти и други десет, които чакат тяхното време да дойде. С Камен сме минали дълъг път, мисля, че ни трябва още малко увереност и като цяло ще стане“, завърши Попов.
Камен Златков също смята, че са близо елита, но ги чака още много работа.
„Това е един много тежък спорт, определено когато сме двама, можем да си помагаме доста. Това, че прави по-силни резултати от мен, ми дава увереност да го преследвам, когато карам. Въпреки че сме по-малка нация, това е позитив и ни улеснява. За нас двамата ни трябва време и още много работа, за да сме сред най-добрите. Не разполагаме с това, с което разполагат алпийските нации, но показваме, че можем да се борим с най-добрите. Не съм напълно доволен, не успях да запиша едно добро класиране“, каза Златков относно карането си в слалома.
Той бе категоричен, че не съжалява, че не е участвал в гигантския слалом. „Доволен съм, че се намирам в добра форма, смятам, че в следващите състезания мога да покажа по-добри резултати. Не, доволен съм, че взех това решение да не участвам в гигантския слалом. Имаше дебат в отбора ми, правил съм го преди – не мисля, че един старт повече ще ми донесе повече увереност. Това се видя в слалома, за гигантския не се чувствам толкова уверен да отделя няколко дни на тренировки там. Трябваше да нагодя ските, не мисля, че щях да покажа нещо добро, исках да покажа максимално добро представяне в слалома“, завърши Златков. Той също ще участва на слаломите за Световната купа в Гармиш-Партенкирхен и във Флахау.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

БФСки уважи тържеството за 70 години на катедра „Снежни спортове“ на НСА

Българската федерация по ски уважи тържеството по повод 70 години на катедра „Зимни спортове“ на НСА „Васил Левски“.

Съветът на ФИС потвърди: Банско и Пампорово взимат стартове за Световната купа през сезон 2023/24

Съветът на Международната федерация по ски и сноуборд потвърди календарите за Световната купа за сезон 2023/24.

Томас Бах пожела на Алберт Попов и Радослав Янков да спечелят медали от игрите в Милано и Кортина 2026

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК), Томас Бах се срещна с топ състезателите на Българската федерация по ски (БФСки) Алберт Попов и Радослав Янков

генерални спонсори
партньори