С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Българската федерация по ски закри състезателен сезон 2021/22

С официална церемония тази вечер, Българската федерация по ски закри един от най-успешните състезателни сезони – 2021/2022.
Участие в тържеството взеха най-добрите спортисти на БФСки, както и много официални лица, ветерани, журналисти и приятели на ски спорта. Сред гостите бе и кметът на Банско, Иван Кадев.
В началото, водещите на церемонията - Захари Сотиров и Бояна Радева припомниха на гостите най-значимите постижения на състезателите на БФСки през изминалия сезон.
Акцентът на церемонията бе върху Зимните олимпийски игри в Пекин, където най-добре от всички български участници се представи Алберт Попов. Водещият ни алпиец започна с рекордното за български скиор 17-то място на гигантски слалом. Силното му представяне продължи с престижното девето място в слалома, като само 36 стотни го отделиха от спечелването на медал. Класирането му в тази дисциплина е най-доброто за България след шестото място на Пепи Попангелов на Олимпиадата в Сараево от 1984-а. В Световната купа, Алберт също стигна до личен рекорд. На финалите в Куршавел и Мерибел той кара невероятно и завърши четвърти в слалома - само на 16 стотни от подиума. Това е най-доброто българско класиране на слалом за световна купа от 38 години. Попов завърши сезона и с рекордните за себе си 147 точки и 19-то място в световната ранглиста на слалом.

В сноуборда, на Олимпиадата Радослав Янков се пребори за влизане в най-добрите 16 и то по-малко от година след тежката операция на гърба. Само малшансът му попречи да отстрани на осминафинала бъдещия олимпийски шампион Бенямин Карл. Радо завърши на 15-о място, което е негов личен рекорд на олимпиада и втори по сила резултат за български спортист на игрите в Пекин. В стартовете от Световната купа, роденият в Чепеларе спортист показа класа с две седми места в паралелния и паралелния гигантски слалом. В генералното подреждане на паралелните дисциплини Янков завърши на 20-то място.

Президентът на БФСки и член на Съвета на ФИС, Цеко Минев награди с чекове Алберт Попов и Радослав Янков, както и техните треньори Иво Борисов и Георги Атанасов. Търговският директор на Инсаойл, Иван Кауков връчи и специални парични премии на Попов и Янков. 

Известният специалист в ски скока Матиаж Зупан, който е сребърен медалист в отборната надпревара по ски скок от Зимната олимпиада в Калгари през 1988 също бе отличен на церемонията. В последните два олимпийски цикъла, той бе личен треньор на Владимир Зографски. Под негово ръководство, Влади достигна до историческото за българския ски скок 14-то място на малката шанца на зимната Олимпиада в ПьонгЧанг. Българската федерация по ски благодари от сърце на Матиаж за съвместната му работа с Влади Зографски. Специален плакет от името на БФСКИ на Зупан бе връчен от Цеко Минев.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов и Цеко Минев отличиха със специални грамоти и значки от МОК всички участници от БФСки (Алберт Попов, Радослав Янков, Владимир Зографски, Камен Златков и Ева Вукадинова) на Зимната олимпиада в Пекин.

След като най-добрите ни спортисти получиха своите заслужени награди, на сцената се качи и екипът на Българската федерация по ски, който бе поканен от МОК, ФИС и БОК, за да помогне на домакините от Китай и българската делегация, за направата на пистите, организацията в стартовете на алпийците и цялостния престой на българската делегация. Валентин Стефанов, за когото игрите в Пекин бяха трети, като член на екипа на ФИС, Виктор Гичев, Ася Илиева, Надежда Каридова и Елица Попова бяха отличени със специален плакет за професионализма, който показаха и за издигане престижа на федерацията по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. Призът им бе връчен от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки. 

Организацията на всички големи спортни събития на БФСки, в последните повече от 10 години бе немислима без подкрепата и участието на 101-ви Алпийски полк на Българската Армия. С голяма благодарност за съвместната работа през годините на сцената бе поканен и дългогодишният командир на полка полк. Димитър Кацаров. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев му връчи специален плакет по повод неговото пенсиониране с пожелания за много успешни нови начинания.

Световното първенство по сноуборд за младежи във Валмаленко показа, че асът ни Радослав Янков има вече достойни заместници.
Тервел Замфиров спечели бронзовия медал в паралелния слалом. Кристиян Георгиев зае пето място, Александър Кръшняк е седми, а Петър Гергьовски е 12-и. България пък стана единствена страна с четирима представители на финалите. Ден по-рано, младите ни звезди показаха силни резултати и в паралелния гигантски слалом, като само малшансът ги отдели от медалите. Звездната четворка и техният треньор Анатоли Замфиров получиха специален приз от Пепа Мицева – Генерален Секретар на БФСКИ.
По традиция, Федерацията отличи и ветераните, без които историята на зимните ни спортове нямаше да е същата. Асен Минчев, доайен на спортната журналистика у нас представи юбилярите с кръгли годишнини през 2021 и 2022. Плакетите на ветераните връчи по традиция Цеко Минев, президент на БФСки.
За навършени 90 г
Златан Цонков, алпийски дисциплини
Иван Костов, ски скок
80 г.
Димитър Атанасов, ски бягане
75 г.
Мария Клисурска, алпийски дисциплини
Антон Недялков, алпийски дисциплини
Венцислав Ангелов, ски бягане
70 г.
Георги Георгиев, алпийски дисциплини
Петко Величков, ски бягане
Борислав Въжаров, ски бягане
60 г.
Катя Ахчийска, алпийски дисциплини
Юлия Цветанова, алпийски дисциплини
Весела Таранджийска, алпийски дисциплини
Митко Хаджиев, алпийски дисциплини
Христо Ангелов, алпийски дисциплини
Емил Семов, алпийски дисциплини
Тодор Машов, ски бягане
Кирил Москов, ски бягане
Посмъртно бяха отличени легендите
Димитър Петров, ски бягане
Александър Шаламанов, ски алпийски дисциплини

Българската федерация по ски награди със специални плакети и дългогодишните спонсори за подкрепата и доверието. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев връчи призовете на представителите на Fibank, A1, Audi, Дженерали Застраховане АД, Инсаойл и Каменица.

След 2 години пауза заради пандемията, тази година бе реализиран за 13-ти път проекта „Научи се да караш ски“. Българската федерация по ски и Министерството на младежта и спорта с подкрепата на водещия български телеком А1, и Районните управления по образование направиха възможното най-социално насоченият проект да се случи. Тази година в проекта се включиха над 2000 ученици от 48 училища в: гр. Троян, с. Борима, с. Черни Осъм, с. Дебнево, гр. Банско, гр. Разлог, гр. Добринище, с. Баня, гр. Благоевград, гр. София, гр. Самоков, гр. Долна Баня, гр. Чепеларе, с. Павелско, гр. Смолян, гр. Девин, с. Широка Лъка, с. Смилян, с. Арда, с. Търън, с. Момчиловци. Те успяха да се научат абсолютно безплатно да карат ски. За втори път имаше и обучение по ски бягане. То се проведе в ски зона Беклемето. По традиция най-добрите от всички участващи получиха като награда 4-дневен лагер в ски зона Банско. Всички ученици от проекта получиха награди от водещия български телеком А1. Общо преминалите пред проекта през тези 13 години вече са над 37 000.
Специални благодарности бяха изказани на Министерството на младежта и спорта, които и тази година подкрепиха социалната инициатива. Президентът на БФСки връчи плакет на зам.министър Владимир Харизанов за подкрепата на ММС на проекта.
Генералният секретар на БФСки Пепа Мицева връчи специална награда на Община Троян, които със собствени средства осигуриха участие в проекта на още 50 деца допълнително.

 

Церемония продължи с награждаване на най-добрите в четирите направления на Българската федерация по ски
Направление Ски алпийски дисциплини
Носители на „Купа България“:
• Жени – Юлия Златкова (Юлен)
• Мъже – Калин Златков (Юлен)
Наградите връчи Петко Минковски – член на УС на БФСКИ
купа "Надежди" старша възраст (до 16 г)
• момичетата Елена Стоилова (Мотен)
• момчетата Константин Крумов (Мотен)
Купите връчи Пепа Мицева, генерален секретар на БФСКи
Купа “Надежди” младша възраст (до 14г)
• Момичета Ева Колева (Грийн Роуд)
• Момчета Аспарух Соколов (Витоша ски)
Купите Иван Каневчев, координатор „Алпийски ски“ във федерацията

Направление Сноуборд
Носители на „Купа България“:
• Сноубордкрос, жени - Александра Жекова (Блейд)
• Сноубордкрос, мъже - Иван Иванов (Мотен)
• Алпийски дисциплини, жени - Теодора Пенчева (Амер Спортс)
• Алпийски дисциплини, мъже - Тервел Замфиров (Юлен)
Купите връчи членът на УС на Българската федерация по ски Иво Цеков
Носители на Купа “Надежди” до 15 год.
• Момичета - Яна Попова (Бороборд)
• Момчета до 15 г. - Ивайло Ерменков (Блейд)
Купа “Надежди” до 13 г.
• Момичета - Рая Вукадинова (Борд Райдър)
• Момчета - Антоний Антонов (Бороборд)
Купите връчи Георги Атанасов – старши треньор на нац. отбор по сноуборд паралелни дисциплини

Направление Ски бягане:
Носители на „Купа България“
• Жени - Калина Недялкова (АСК Александър Логистикс)
• Мъже - Тодор Малчов (СК Банско)
Купите връчи членът на УС на Българската федерация по ски Иван Тодоров
Призове „Олимпийска надежда“:
• Девойки до 16 години - Никол Кленовска (СК „Банско“)
• Юноши до 16 години - Дани Чолаков (СК „Рилски скиор“)
Купа “Надежди”:
• Момичета до 14 години - Паолина Ракова (СК Паничище 2009)
• Момчета до 14 години - Петър Милев (АСК Александър Логистикс)
Призовете връчи Даниела Машова, координатор „Ски бягане“ в Българската федерация по ски
„Купа Надежди“ при младите таланти до 12 год.
• Момичета - Николета Джелепова (АСК Александър Логистикс)
• Момчета - Микаел Митков (АСК Александър Логистикс)
Призовете отново връчи Даниела Машова

Направление Ски скок
• Носител на „Купа България“ е Владимир Зографски, НСА
• „Купа Надежди“ момичета старша – Божидара Бакова (Бояна Тийм)
• „Купа Надежди“ момчета старша – Симеон Николов (Оу Ти Пи)
• „Купа Надежди“ момичета младша - Никол Найденова (Бояна Тийм)
• „Купа Надежди“ момчета младша - Мартин Христов (Бояна Тийм).
Купите връчи Матиаж Зупан

По традиция Българската федерация по ски връчи и тази година приз за най-обективно отразяване дейността на федерацията през изминалия сезон. Носител на наградата за сезон 2021/2022 е Татяна Манова от вестник „Телеграф“. Тя получи приза си от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

 
Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

Завърши финалният лагер на „Научи се да караш ски“

С много емоции, нови умения в ските и нови приятелства завърши финалният лагер от 15-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори