С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Италианската скиорка Луиза Бертани избра да се състезава за България

Талантливата италианска алпийка, Луиза Бертани избра да се присъедини към Българската федерация по ски. 25-годишната състезателка получи разрешение от ФИС и вече ще може да представлява България във всички състезания. В ранглиста на ФИС за новия сезон, тя заема 54-о място в дисциплината гигантски слалом.

Първият старт на Бертани за ФИС е на 27 ноември 2011 г в Сулден (Ит). Дебютира в Световната купа на 28 октомври 2017 в гигантския слалом в Зьолден (Ав). За СК има 13 участия, като най-предното й класиране е 24-то място в гигантския слалом в Кранска гора (Словения) през 2020 г. В Европейската купа дебютира на 15 декември 2016 в Андало (Ит). Третото място на гигантския слалом през 2020 г в Крвавец (Словения) е най-предното й класиране от 50 старта в ЕК.

Семейството на Луиза Бертани има дългогодишни връзки с България и това е сред главните причини тя да изяви голямо желание да продължи кариерата си като състезател на националния тим на страната ни.

След като стана част от екипа на БФСки Луиза Бертани даде и първото си интервю за сайта на федерацията:
Луиза Бертани:
Ще се отблагодаря за доверието с добри резултати за България!

- Здравей, Луиза! Вече е официално – ще се състезаваш за България. Как се чувстваш и какво е усещането да представляваш нашата държава?

- Здравейте. Най-после вече всичко е официално финализирано и сме готови да преследваме целите си. Преди всичко искам да благодаря на екипа на Българската федерация ски, че ми подаде ръка в този момент, защото исках да продължа кариерата си и ги потърсих. В този дълъг процес те ме подкрепяха и нито за миг не бях сама.

- Какви са целите, които си поставяш сега?

- Имам много цели, но сега е задължително да се целим нависоко. Основната ми задача е постоянно да се класирам в топ 30 на Световната купа, в която вече имам 13 участия, и в топ 5 на Европейската купа, в която досега съм записала 50 участия и подиум през 2017 г. Следващите стъпки постепенно ще ме изкачат още по-нагоре. Очевидно за такива цели ще е необходимо време, но ще опитам да направя всичко, на което съм способна още от началото. Вече започна подготовката за новия сезон, ще правим много тестове с различни материали, за да сме конкурентноспособни от първите състезания.

- Откъде идва страстта ти към ските?

- Винаги съм имала страст към ските. Всичко започна през 1998 г., когато баща ми ме постави на ски – тогава аз бях само на две години и половина, дори не знаех как да ходя, и оттогава не съм спирала. Майка ми също имаше роля и веднага щом достигнах определена възраст, тя ме записа в ски клуб. По този начин карането на ски ставаше все по-важно за мен докато се превърна в моя работа към ден днешен.

- Как карането на ски се промени за теб сега, когато е твоя работа, а не само хоби?

- Всъщност, карането на ски никога не се е променяло за мен. Когато бях по-млада се наслаждавах, а също и днес – все още можете да видите усмивката на лицето ми, независимо дали по време на тренировки или по време на състезания, в които участвам. Разбира се, сега някои перспективи се промениха, между тренировките, тестовете, трансферите, но забавлението и ентусиазмът са още тук и са същите.

- Супер, Луиза! Много се радваме за вас и нямаме търпение да те видим с българския екип.

- Благодаря още веднъж, да постигна добри резултати за България ще бъде най-добрият начин да се отблагодаря за взаимното доверие, което имаме в този проект.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

БФСки уважи тържеството за 70 години на катедра „Снежни спортове“ на НСА

Българската федерация по ски уважи тържеството по повод 70 години на катедра „Зимни спортове“ на НСА „Васил Левски“.

Съветът на ФИС потвърди: Банско и Пампорово взимат стартове за Световната купа през сезон 2023/24

Съветът на Международната федерация по ски и сноуборд потвърди календарите за Световната купа за сезон 2023/24.

Томас Бах пожела на Алберт Попов и Радослав Янков да спечелят медали от игрите в Милано и Кортина 2026

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК), Томас Бах се срещна с топ състезателите на Българската федерация по ски (БФСки) Алберт Попов и Радослав Янков

генерални спонсори
партньори