С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Хиляди в Банско аплодират завръщането на Радо Янков в топ 4 на Световната купа

Звездата на българския сноуборд Радослав Янков отново се завърна в топ 4 на Световната купа. Колосът от Чепеларе влезе в четворката на паралелния слалом за СК в Банско. Това бе и най-доброто му класиране за Световната купа от 2019-а година насам.
Окрилен от българската публика и появата на първородната си дъщеря Дария в края на 2022, Дивия, както знаят в Световната купа се пребори за 4-то място във втория паралелен слалом. Той получи 500 точки за генералното класиране, колкото не бе печелил от декември 2019-а, когато отново финишира 4-и в Банное (Рус). Фурорът на Радо бе посрещнат с бурни овации от тези няколко хиляди дошли в ски зона Банско, за да го подкрепят и да видят третото издание на Световната купа по сноуборд в Банско. Благодарение на представянето си днес Янков си гарантира влизане в топ 15 на световния елит.
„Не трябва да сме алчни. В последните три състезания бях на ръба да вляза във финалите. Днес керемидите ми помогнаха. Времето беше супер, слънчево, публиката невероятна, пистата също. Направих всичко, което ми беше по силите за деня. Да, с това класиране малко ме е яд, но така се случиха нещата. Време беше да придобия повече увереност, беше ми трудно да се върна след контузията и операцията на кръста. Много болка претърпях в последните години и трябваше да се пренастроя психически“, призна Янков, който през май 2021-а претърпя тежка операция на гърба.
По пътя към директните елиминации, Радо направи силни квалификации и излезе 7-и от тях. В 1/8 финала той надви друг свой приятел – Сангхо Ли (Кор), с когото дълго се готвеше заедно. За късмет на 32-годишния чепеларец, вторият от квалификацията Александер Пайер (Ав) отпадна и така нашият получи шанс да кара до Даниеле Багоца за място във финалната четворка.
Последва още едно безгрешно спускане за удоволствие на препълнените трибуни на Бъндеришка поляна и зрителите започнаха да си припомнят 2017 година, когато Радо триумфира на родния сняг. В следващите си две спускания той обаче кара на синьото трасе, което обаче бе по-бавно от червеното. Победата във втория старт в Банско при мъжете взе Маурицио Бормолини (Ит), а при дамите втори пореден успех под Тодорка записа Джулия Цог (Швейц).

 
Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

Завърши финалният лагер на „Научи се да караш ски“

С много емоции, нови умения в ските и нови приятелства завърши финалният лагер от 15-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори