С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

БФСки уважи тържеството за 70 години на катедра „Снежни спортове“ на НСА

Българската федерация по ски уважи тържеството по повод 70 години на катедра "Зимни спортове" на НСА "Васил Левски". На юбилея в Аула "Максима" на академията присъстваха президентът на федерацията, Цеко Минев, неговият заместник, Георги Бобев, координаторите на четирите направления: Иван Каневчев, Емануела Фратева, Захари Сотиров и Веселин Цинзов, както и настоящите ни звезди: Алберт Попов с треньора си, Ивайло Борисов, и Радослав Янков със своя треньор, Георги Атанасов. Сред гостите бе и най-добрата ни сноубордистка от близкото минало, Александра Жекова, както и първият ни медалист от зимна олимпиада, Иван Лебанов.

Президентът на БФСки поздрави гостите и изтъкна колко важна роля за развитието на зимните ни спортове е изиграла през годините катедрата.

Събитието събра в Аула "Максима" и още емблематични имена от представените в катедрата спортове: ски, ски бягане, сноуборд и биатлон. Сред специалните гости бяха Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина, както и председателят на федерацията по биатлон, Атанас Фурнаджиев, и най-успешните треньори.

Доц. Петър Янков представи интересни факти от историческото развитие на снежните спортове в България и от живота на катедрата. Обучението по ски е част от висшето спортно образование още от 1942 г., със създаването на Държавното висше училище по телесно възпитание (сега НСА "Васил Левски"), където всички студенти задължително изучават практическия предмет "Ски", а първите преподаватели са възпитаници на западноевропейски университети. През 1943 г. се провежда първият курс с 60 студенти на хижа "Алеко" – Витоша. Така от самото начало ски курсовете се превръщат в традиция за НСА "Васил Левски", формирайки ски култура за всички поколения студенти. През 1953 г. се учредява катедра "Ски", като пръв неин ръководител става проф. Иван Стайков. По настоящем в катедра "Снежни спортове" се обучават студенти в пет основни олимпийски спорта, в трите образователно-квалификационни степени – бакалавър, магистър и доктор.

фото Бончук Андонов

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

Завърши финалният лагер на „Научи се да караш ски“

С много емоции, нови умения в ските и нови приятелства завърши финалният лагер от 15-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори