С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Състезателите на БФСки гонят 10 квоти за олимпиадата в Пекин

Ръководството на Българската федерация по ски (БФСки) се надява на десет квоти за зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари 2022.
"В момента имаме шест потвърдени квоти - три в алпийските ски и по една в сноуборда, ски-скока и ски-бягането. Имаме възможност за още четири - две в алпийските ски и две в ски-бягането, коментира Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки. - Квотите ще се определят според ранглистата на (световната федерация) ФИС на 20 януари. Разчитаме нашите спортисти да покажат най-доброто в следващите почти два месеца. Осигурихме оптимални условия за подготовка през лятото, според възможностите на федерацията. Всички състезатели и треньори са ваксинирани. Надяваме се да бъдат здрави и да разкрият потенциала си".

Президентът на федерацията Цеко Минев обяви, че основната насоченост на всички във федерацията са Олимпийските игри. „Те са най-важни и приоритетни. След това са стартовете от Световната купа и от Европейската купа. Направихме всичко възможно, за да осигурим на нашите състезатели условия за оптимални тренировки през лятото - лагери на сняг, физическа подготовка. Смятаме, че всички да в добра форма, а надеждите ни са за добро представяне в Пекин“, каза още Минев. Според него обаче средствата, отделяни от държавата за подготовката на елитните спортисти, са крайно недостатъчни.
"Бюджетите не са променяни в последните десетина години. Дори в последния олимпийски цикъл финансирането беше намалено с около 40 %. Искам да благодаря на Министерството на спорта за проявеното разбиране и за подписания анекс за допълнителни пари, които да ни помогнат за подготовката през ноември и декември. В нашия бюджет 1/3 от средствата идват от държавата, а 2/3 са от спонсори. Но парите не достигат. За един елитен атлет са нужни 300, 400, 500 хиляди евро на сезон. Водещите федерации по ски, с които ние се стремим да се конкурираме, разполагат с по 20-25 милиона евро на сезон. Под нашата шапка са четири зимни спорта, които разпределят 55 комплекта медали на Олимпиадата, а за година и половина сме получили 3 млн. лева. Елитният спорт трябва да стане държавна политика, ако искаме да имаме успехи. Затова трябва драстично увеличение на парите. Имаме не малко състезатели в световния елит или около него. За нас класиране в топ 30 на алпийските ски, където в световната ранглиста на ФИС в слалома например има над 7000 състезатели, както и в топ 16 на сноуборда, е изключително постижение. С минимални средства и максимални усилия успяваме да се държим сред най-добрите. Но трябва инвестиция, да се намерят механизми за увеличаване на средствата за високо спортно майсторство", коментира Георги Бобев.

Министерството на спорта планира въвеждането на нова наредба за финансовите на олимпийските спортове. "В новата наредба трябва да се отчита мащаба на спортовете, а също така и социалния интерес, защото има спортове с по 15 състезатели в световен мащаб, а при нас елитните спортисти са десетки хиляди. Ако се случи отново да имаме намаляване на средствата, няма да стоим безмълвни", каза Цеко Минев.

Алберт Попов: Готов съм за нещо голямо

Топ алпиецът ни Алберт Попов не крие амбициите си за още по-добро представяне в предстоящия сезон за Световната купа и на олимпиадата в Пекин. Специалистът в техничните дисциплини започна стартовете за Кристалния глобус с 61-о място в гигантския слалом в Зьолден (Австрия) на 24 октомври, а после стартира и в слалом за ФИС в Швеция.
"Подготовката премина повече от добре. На последния лагер в Швеция сверихме силите си най-добрите. Настроен съм състезателно. Сезонът не започна по най-добрия начин в Зьолден, но аз имам добри очаквания. Искам да хвана шанса си. Дано само да съм здрав, ще има изненади", каза 24-годишният Попов. Неговата първа цел е да покаже класа в слаломите от Световната купа през декември и януари. „Олимпийските игри са поредно състезание. Конкурентите ще бъдат същите. Ще дам максимума от себе си. Ще търся още по-добри класирания. Усещам се готов за нещо по-голямо. В последните сезони постигах по няколко силни резултата, утвърдих се в топ 30 на слаломистите, но искам да се изкача поне в топ 15", добави той.

Радослав Янков: До месец ще съм готов на 100%

Носителят на световната купа в сноуборда за 2016-а година Радослав Янков обяви на пресконференцията, че е фокусиран върху силното си представяне на Олимпийските игри в Пекин през февруари догодина.
"Трябваше да направя операция през май месец заради кръста. Затова подготовката ми през лятото беше по-различна. Трябваше да бъда по-внимателен. Съобразявах се с операцията. Това повлия до известна степен и има какво още да градя. Ще използвам първите състезания, за да вляза в състезателна форма. Надявам се да няма болки и да се представя максимално добре", каза 31-годишният Янков.
"Всичко беше по-различно - и физическата подготовка, и тренировките на сняг. Не съм на 100 процента, но нещата ще се подобрят в следващия месец и след първите стартове. Фокусът ми е насочен към Олимпийските игри. Цели си поставям, но нямам очаквания. Надявам се да постигна нужната форма, която да ми позволи да влизам редовно в топ 16, да вървя напред с минимални грешки. Надявам се всичко да бъде наред и да имам добър и позитивен сезон", добави той. Янков, който има три победи и осем подиума в 109 състезания от Световната купа, ще участва на трета Олимпиада в Пекин, като в Пьонг Чанг 2018 записа най-доброто си класиране с 19-о място в паралелния гигантски слалом.
"В Пекин ще бъда на трета Олимпиада. В първата в Сочи нямах опит, във втората в Пьончан бях на гребена на вълната, но за съжаление нещата не ми се получиха, а и някъде тогава започнаха проблемите ми с гърба. Сега съм още по-опитен и смирен. В нашия спорт най-добрите резултати идват с времето. Много от конкурентите ми ги постигнаха на по-голяма възраст от моята. Сега съм фокусиран максимално върху тренировките. Надявам се да съм здрав и да няма болки, а опитът само ще помогне", каза той. Янков планира да участва във всичките 12 старта от програмата на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини, първите от които са гигантски слалом на 11 декември и слалом на 12 декември в Баное, Русия.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. бяха обсъдени на работна среща в президентската институция

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

генерални спонсори
партньори